Overslaan en naar de inhoud gaan

Recursive Volumes

Elise Eeraerts

Nummer BK009412
Categorie videokunst
Bewaarnemer Middelheimmuseum
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Elise Eeraerts (°1986) onderzoekt natuurlijke elementen door middel van monumentale sculpturen, vaak in de vorm van een ruimtelijke interventie. Haar uitgangspunt is de transformatie van materialen, bijvoorbeeld van modder die eerst een baksteen en vervolgens een constructie wordt. Aan het maakproces van haar bouwwerken verbindt ze historische en socioculturele aspecten. Ze past vaak oude praktijken toe en zoekt naar verbinding tussen cultuur en natuur. Daarnaast vervaardigt ze (plaatsgebonden) tweedimensionale werken of video’s en kleinere objecten.

Recursive Volumes (2018) verwijst naar de serialiteit inherent aan veel productie- en bouwprocessen, waarbij schaal een belangrijke rol speelt. In een oven in een opvallende geometrische vorm bakt de kunstenares objecten die dezelfde vorm hebben als de oven, maar dan veel kleiner. Ze registreerde dat proces in een videowerk, dat in de collectie is opgenomen.

Elise Eeraerts had solotentoonstellingen bij Cas-co N+1, Leuven (2016) en in Centre d’Art Contemporain Les Tanneries, Amilly (FR, 2018). Haar werk was te zien in groepsexpo’s in M Leuven (2011), Extra City, Antwerpen (2014), het Middelheimmuseum, Antwerpen (2015), Haus der Kulturen der Welt, Berlijn (2015), Hamburger Bahnhof, Berlijn (2017) en Lunds Konsthall, Lund (SE, 2020), alsook op Horst Arts & Music Festival, Holsbeek (2016) en op de biënnale Into Nature, Bargerveen (NL, 2021).