Overslaan en naar de inhoud gaan

Waas

Rein Dufait

Nummer BK007969
Categorie beeldhouwwerken
Bewaarnemer S.M.A.K.
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2017

Rein Dufait (°1990) creëert zowel sculpturen, assemblages, installaties als schilderijen zonder een onderscheid te maken tussen de verschillende media. Met een uitgesproken procesmatige werkwijze produceert de kunstenaar een samenhangend oeuvre waarin elk kunstwerk deel uitmaakt van een poëtische keten.

Waas (2017) is een beeldhouwwerk dat Dufait samenstelde uit een minimum aan materialen, die zich door hun bijna transparante karakter erg subtiel verhouden tot de ruimte waarin het werk wordt opgesteld. Aan een plexiglazen plaat hangt een dunne doorzichtige plasticfolie waarop een lijnvormige afdruk van roest achterbleef. Het resultaat getuigt niet alleen van een interessant spel met materialen, maar doet de toeschouwer ook reflecteren over de toevalligheid en vergankelijkheid van het beeld dat op die manier wordt opgeroepen.

Rein Dufait had solotentoonstellingen in het M HKA (Inbox), Antwerpen (2015), Mu.ZEE (Enter), Oostende (2015), CIAP, Hasselt (2018), PAKT, Amsterdam (2018), Kunsthalle São Paulo (in Kunsthal Gent, 2019), De Garage, Mechelen (2021) en Roger Raveel Museum, Machelen (2022). Zijn werk was te zien op groepstentoonstellingen in S.M.A.K, Gent (2019) en M HKA, Antwerpen (2020).