Overslaan en naar de inhoud gaan

The Island of the Colorblind

Sanne De Wilde

Nummer BK009445
Categorie fotografie
Bewaarnemer FOMU
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Sanne De Wilde (°1987) fotografeert mensen die door hun identiteit of een genetische afwijking in een uitzonderlijke positie zitten. Zo verkent ze de rol van perceptie en vooroordelen in de samenleving, waarin mensen die niet aan bepaalde normen voldoen, dreigen te marginaliseren.

The Island of the Colorblind (2016) is een serie van veertig foto’s, waarvan de meest iconische in de collectie is opgenomen. De Wilde portretteert een gemeenschap op Pingelap, een atol in de Stille Oceaan. Eén van de weinige overlevers van een cycloon die het eiland lang geleden trof, bleek drager van een zeldzaam gen dat volledige kleurenblindheid (achromatopsie) veroorzaakt. Geïnspireerd door mensen die alles zwart-wit zien, exploreert de fotograaf de mogelijkheden van waarneming.

Sanne De Wilde stelde haar werk tentoon in STAM (2015), in het kader van het Ghent Photo Festival (2015) en in Musée de la Photographie, Charleroi (2021). Haar werk was te zien op Les Rencontres de la photographie d'Arles (2017 en 2019). Het British Journal of Photography selecteerde haar in 2014 als één van de meest beloftevolle talenten wereldwijd, in 2018 won ze samen met Bénédicte Kurzen de World Press Photo Award en in 2019 sleepte De Wilde een nominatie voor de ZEISS Photography Award in de wacht.