Overslaan en naar de inhoud gaan

You’re Gonne Have to Serve Somebody

Sara De Vos

Nummer BK009399
Categorie schilderijen
Bewaarnemer Mu.ZEE
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Sarah De Vos (°1985) vervaardigt schilderijen met een grote esthetische aantrekkingskracht. Tegelijk roepen ze kritische reflecties op over onze omgang met beelden. Ze schildert met olieverf op houten panelen, waarbij ze de verflaag soms overdekt met een transparante, lichtweerkaatsende laag epoxy. Daardoor speelt de reflectie die de toeschouwer waarneemt onvermijdelijk een rol. Vaak refereren De Vos’ titels aan muziek en brengt ze haar werken samen in ‘albums’.

You’re Gonne Have to Serve Somebody (2018) bracht De Vos onder in een ‘album’ Black Mirror. Geschilderd in donkere kleurtinten toont het paneel handen, ze gaan de lucht in of nemen elkaar vast. Gezien de suggestieve openheid blijft het tafereel mysterieus, en in zijn close-up haast beklemmend. Het werk laat ruimte voor interpretatie: het kan een religieuze rite of kruisafneming voorstellen, of collectief geheven handen tijdens een popconcert. De titel ontleende De Vos aan een nummer van Bob Dylan.

Sarah De Vos had een solotentoonstelling in De Nederlandsche Bank, Amsterdam (2011) en exposeerde in groep in M Leuven (2011), het Van Gogh Museum (i.s.m. De Ateliers), Amsterdam (2011), op de Biënnale van de schilderkunst, Deinze (2020) en op de Triënnale van Brugge (2021).