Overslaan en naar de inhoud gaan

Live, Laugh, Limerence

Marijke De Roover

Nummer BK009386
Categorie videokunst
Bewaarnemer M Leuven
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Marijke De Roover (°1990) is performance- en beeldend kunstenaar. In haar praktijk ontrafelt en bekritiseert ze sociale hiërarchieën, waaronder gender, klasse, seksuele geaardheid en institutionele macht. Noties omtrent identiteit en het belang van het performatieve in de ontwikkeling ervan, lopen als een rode draad door haar werk. Voor haar performances baseert ze zich op feministische en queer theorieën en haalt ze vrijelijk inspiratie uit opera’s, musicals, Disneyfilms, romantische komedies en uit diverse vormen van populaire beeldcultuur op sociale media.

Live, Laugh, Limerence (2020) is een videowerk gebaseerd op een gelijknamige operaperformance. In het werk ondermijnt Marijke De Roover de heteronormatieve structuren die onze culturele beleving van de liefde en relaties bepalen. Geïnspireerd op romantische vriendschappen uit de 18de en 19de eeuw en door Adrienne Richs ‘Lesbian Continuum’ construeert ze in de performance een nieuw liefdesmodel dat ongekend is in de hedendaagse populaire cultuur.

Marijke De Roover had solotentoonstellingen in De Pont museum, Tilburg (NL, 2020) en de Brakke Grond, Amsterdam (2021). Haar installaties en performances waren te zien in Mu.ZEE, Oostende (2017), Extra City, Antwerpen (2018), Garage Rotterdam (NL, 2019), The Roberts Institute of Art, Londen (2019), Museum für Neue Kunst, Freiburg (DE, 2020), Centre Pompidou, Parijs (2021), Garage, Moskou (2021) en M Leuven (2021).