Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Geel van Gent

Jos de Gruyter & Harald Thys

Nummer BK009239
Categorie videokunst
Bewaarnemer M HKA
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Jos de  Gruyter (°1965) en Harald Thys (°1966) bouwen al decennialang aan een consistent en veelzijdig oeuvre met onder meer audiovisuele producties, sculpturen en fotografie. Het duo schept een fictief universum waarin eenvoud en burleske humor de toon aangeven, en waarin bizarre figuren ronddwalen. Ze wroeten in de menselijke psyche als een parallelle werkelijkheid en reflecteren over de grijze zone tussen ‘normatief’ en ‘krankzinnig’. Inspiratie halen ze uit het banale, zoals YouTube-videos, traumatiserende ontmoetingen en psychotische openbaringen.

Het Geel van Gent  (2005) is een video van tien minuten waarin de kunstenaars een zinledige en afstandelijke dialoog opvoeren als twee mannen in kamerjassen. Het tafereel, dat zich afspeelt in een kamer in Gent, is absurd en triest tegelijk. De personages lijken niet in staat tot werkelijke toenadering en zitten klem in een vastgeroest stramien.

Jos de Gruyter en Harald Thys hadden solotentoonstellingen in o.a. het Middelheimmuseum, Antwerpen (2002), Kunsthalle Basel (CH, 2010), Kestner Gesellschaft, Hannover (DE, 2011), Mu.ZEE, Oostende (2012), M HKA, Antwerpen (2013), MOMA PS1, New York (2015) en MCA Chicago (US, 2015). De Gruyter en Thys vertegenwoordigden België op de 58e Biënnale van Venetië in 2019.