Overslaan en naar de inhoud gaan

Helga Humming

Anouk De Clercq

Nummer BK009197
Categorie installaties
Bewaarnemer Mu.ZEE
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Anouk De Clercq (°1971) is audiovisueel kunstenaar en maakt video’s, films en installaties. In haar praktijk onderzoekt ze het potentieel van bewegend beeld en geluid om alternatieve werelden te bedenken en creëren. De Clercq maakt hiervoor gebruik van zowel analoge als digitale beeldtechnologieën. Ze is geïnteresseerd in het grensgebied tussen het zichtbare en het imaginaire, tussen droom en werkelijkheid. In haar recente werk laat ze zich inspireren door het idee van ‘radicale empathie’.

Helga Humming (2019) is een tweedelige videoprojectie met een immersieve geluidsinstallatie. Het werk is geïnspireerd op Europese renaissance- en barokportretten en de polyfone muziek uit die tijd. De muziek en klank, gecomponeerd door Briste componist Vessel, zijn gereduceerd tot de meest essentiële en fysieke vorm: het neuriën of ‘humming’. Een projectie toont de zwarte actrice Helga Davis, gekleed in een prachtige renaissancejurk. Met haar blik eist ze een sterke aanwezigheid op. In een tweede projectie is haar hand te zien, die open en dicht gaat, en stofdeeltjes die erin een spel met het licht spelen.

Anouk De Clercq had solotentoonstellingen in Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle (2008), Nikolaj Kunsthal, Kopenhagen (2013), Künstlerhaus Bethanien, Berlijn (2018), BOZAR, Brussel (2019 en 2022), Tromsø Kunstforening (NO, 2020) en CC Strombeek (2021). Haar werk was te zien op
Contour 2, Mechelen (2005) en op groepstentoonstellingen in MOCA, Shanghai (CN, 2009), M HKA, Antwerpen (2010), National Centre for Contemporary Arts, Moskou (2014) en Extra City, Antwerpen (2021). In 2021 nam ze deel aan Kunstenfestival Watou.