Overslaan en naar de inhoud gaan

75 Watt

Revital Cohen & Tuur Van Balen

Nummer BK009119
Categorie gemengde media
Bewaarnemer Mu.ZEE
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2020

Revital Cohen & Tuur Van Balen (beiden °1981) vormen een kunstenaarsduo. Hun onderzoeksgedreven praktijk ent zich op de politieke, geografische en ethische spanningsvelden die inherent zijn aan velerlei productieprocessen. Hun installaties, objecten en films bestrijken zowel technologische als biologische productie, zoals het kweken van goudvissen, en positioneren zich zo op de grens tussen het natuurlijke en het artificiële, het persoonlijke met het geopolitieke, het culturele en het steriele. Op die manier bevragen Cohen en Van Balen machtsverhoudingen in de huidige consumptiemaatschappij.

75 Watt (2013) is een installatie en videowerk. Cohen en Van Balen ontwierpen een product speciaal om te worden geproduceerd in China. De enige functie daarvan is het doen ontstaan en choreograferen van een dans, uitgevoerd door de arbeiders die het product aan de lopende band samenstellen. Opvallend zijn hun ritmische bewegingen, waarbij ze hun hele lichaam ten dienste stellen van de productie van het consumptieartikel, en hun perfecte samenwerking: 75 Watt ontmantelt de lopende band als een ambigue realiteit tussen het machinale en het menselijke.

Revital Cohen & Tuur Van Balen hadden al solotentoonstellingen in onder meer Z33, Hasselt (2011 en 2020) en Mu.ZEE, Oostende (2018). In het kader van groepsexpo’s was hun werk te zien in CC Strombeek (2010), MoMA, New York (VS, meermaals tussen 2011 en 2019) en National Museum of China, Peking (2011).