Overslaan en naar de inhoud gaan

Four Months, Four Million Light Years

Sara Sejin Chang (Sara van der Heide)

Nummer BK009335
Categorie videokunst
Bewaarnemer Mu.ZEE
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) (°1977) is een Koreaans-Nederlandse kunstenaar. Haar oeuvre bestaat uit film, audiovisuele installaties, tekst, performance en schilderkunst. Ze combineert spirituele evocaties met historisch onderzoek en ontrafelt op die manier koloniale structuren en denkpatronen. Met poëtische en intieme gebaren stelt ze Eurocentrische systemen van categorisering en racialisering in vraag. In haar werk beoogt ze zo historisch herstel, heling en verbinding.

Four Months, Four Million Light Years (2020) is een sjamanistische filminstallatie die dieper ingaat op de kinderhandel en koloniale denkbeelden achter de globale en transraciale adoptie-industrie die ontstond na de Koreaanse Oorlog (1950-1953). Tijdens die imperialistische oorlog, die miljoenen Koreanen het leven heeft gekost, vochten Nederlandse en Belgische soldaten mee. Door verbinding met voorouders te zoeken, maakt het werk een helende tijdreis van de hedendaagse Nederlandse samenleving, naar de Koreaanse Oorlog en vroege Nederlandse koloniale beschrijvingen van Aziatische mensen.

Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) had solotentoonstellingen in De Pont museum, Tilburg (NL, 2008), KIOSK, Gent (2012) en ARGOS, Brussel (2021). Ze nam deel aan Contour 9, Mechelen (2019), de 11e Biënnale van Berlijn (2020) en Kunstenfestivaldesarts, Brussel (2021). In het kader van groepsexpo’s was haar werk te zien in het Stedelijk Museum, Amsterdam (2018), Mu.ZEE, Oostende (2021) en M HKA, Antwerpen (2021).