Overslaan en naar de inhoud gaan

Twelve Times falling

Tom Callemin

Nummer BK009423
Categorie fotografie
Bewaarnemer FOMU
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Tom Callemin (°1991) werkt met fotografie en video. Hij focust zich op een inhoudelijke benadering van het fotografische medium en onderzoekt het continue spanningsveld tussen enscenering en registratie. Callemin maakt geconstrueerde beelden, maar gaat binnen dat strakke kader op zoek naar het authentieke moment waarop de modellen die hij fotografeert, de controle over hun handelingen verliezen. Dat ogenblik van ‘loslaten’ valt moeilijk met het blote oog waar te nemen, alleen een camera is in staat om dat vast te leggen.

Twelve Times Falling (2019) is een foto op groot formaat opgebouwd uit twaalf afzonderlijke beelden. Het werkt vertrekt van een foto van een vallende man en wordt vervolledigd door elf pogingen om het oorspronkelijke beeld exact te reproduceren. Die repetitiviteit van het vallen, in dienst van de exacte re-enactment, behelst een paradox tussen controle en loslaten.

Tom Callemin had een solotentoonstelling in FOMU, Antwerpen (2016). Zijn werk was daarnaast te zien op het Kunstenfestival Watou (2015), Turning Photography, de online special rond Belgische fotografie in het kader van de 57e Biënnale van Venetië (IT, 2017) en Artefact festival in STUK, Leuven (2021). Hij nam deel aan groepsexpo’s in Museum Kranenburgh, Bergen (NL, 2016), Museum Dr. Guislain, Gent (2016), MAS, Antwerpen (2018) en FOMU, Antwerpen (2019 en 2021).