Overslaan en naar de inhoud gaan

Constellated PG

Carlos Caballero

Nummer BK008212
Categorie schilderijen
Bewaarnemer S.M.A.K.
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2018

Carlos Caballero (1983) bouwt een artistieke praktijk op meticuleus uitgevoerde schilderijen en tekeningen, doorgaans in een relatief klein formaat. Caballero werkt quasi uitsluitend abstract, maar de veelal geometrische vormen die hij met een onpersoonlijke textuur neerzet op doek en papier, hebben een subtiele narratieve kwaliteit. Zijn uitgepuurde beeldtaal met een zacht kleurgebruik stuurt de toeschouwer op een reflectieve zoektocht doorheen de elementen van zijn werken, die hij volgens een intuïtieve compositie en formalistische rasters schikt.

Constellated PG (2017) is een olieverfschilderij op doek, al lijkt er op het eerste zicht sprake van een druktechniek. Volgens zijn typerende stijl bracht Caballero de vier vormen immers erg precies aan op een effen beige achtergrond. De constellatie die zo ontstaat, blijft enigmatisch; de compositie schippert tussen evenwicht en disbalans. Dat Caballero vaak put uit de typografische vormgeving, blijkt ook uit dit werk.

Carlos Caballero had solotentoonstellingen en performances bij onder meer BLANCO, Gent (2017 en 2021), in CC Strombeek (2018), S.M.A.K. (met Teun Verbruggen), Gent (2021) en Blitz – PXL-MAD School of Arts, Hasselt (2021). In het kader van groepsexpo’s was zijn werk te zien in BOZAR, Brussel (2017), het Kasteel van Gaasbeek (2019) en WIELS, Brussel (2021).