Overslaan en naar de inhoud gaan

The Course of Empire

Elen Braga

Nummer BK009566
Categorie textiel
Bewaarnemer Mu.ZEE
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2023

Elen Braga (°1984) ging initieel vooral met performances aan de slag die draaiden rond haar eigen fysieke limieten. Met installaties en sculpturen intervenieert ze vaak in de publieke ruimte, en daarbij krijgen wandtapijten de laatste jaren een steeds prominentere rol. Ze neemt de contradicties van onze beeldcultuur op de korrel en voegt hedendaagse betekenislagen toe aan mythologische en bijbelse verhalen. Haar eigen beeltenis duikt regelmatig op.

The Course of Empire (2022) is een handgetuft wandtapijt op een houten constructie. Met de panoramische installatie gaat Braga aan de slag met de gelijknamige serie van vijf schilderijen van de Engelse schilder Thomas Cole (1801-1848), waarin hij de opkomst en ondergang van een imaginair rijk verbeeldt. In Braga’s versie duiken bijvoorbeeld een betogende massa met pancartes op, maar ook een kat. In haar werk is het populaire huisdier een referentie aan de overvloed aan kattenfoto’s en -filmpjes op sociale media, die gewichtigere beelden steeds lijken te overstemmen.

Elen Braga had al solotentoonstellingen en performances in AAIR, Antwerpen (2017), het Jubelpark in Brussel (2020) en Waterwerken - Buitenplaats Brienenoord, Rotterdam (NL, 2021). Haar werk maakte daarnaast deel uit van groepstentoonstellingen in MuVIM, Valencia (ES, 2015), KANAL – Centre Pompidou, Brussel (2019), WIELS, Brussel (2021) en KIOSK, Gent (2022).