Overslaan en naar de inhoud gaan

The description doesn't fit

Aline Bouvy

Nummer BK009069
Categorie beeldhouwwerken
Bewaarnemer Mu.ZEE
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2019

Aline Bouvy (°1974) vertrekt van een veelzijdigheid aan inspiratiebronnen die ze nooit hiërarchisch benadert. Wat ze ziet, hoort, leest of ervaart, mondt uit in sculpturen en installaties die de rafelranden van de maatschappij opzoeken. Evenzeer geven de tegenstellingen en kwetsbaarheden van de mens mee vorm aan haar oeuvre, waarin haar kritische blik nooit veraf is. Lichaamsdelen vervormt ze of vergroot ze uit; beelden of werken brengt ze samen in onverwachte constellaties. Bouvy’s aanpak is steevast multidisciplinair.

The description doesn’t fit (2015) is een bas-reliëf uit natuurlijk linoleum, epoxy en hout. Het werk geeft een – af te leiden uit de uitstekende ribben – erg magere, naakte man weer die zich op handen en voeten voortbeweegt, waarbij zijn achterwerk prominent in beeld is. De lange tube die boven de figuur kronkelt, kan aan darmen, een anus of fallus refereren, verwijzingen die vaker opduiken in Bouvy’s oeuvre. Het werk alludeert op de tegenstelling tussen dierlijke schaamteloosheid en menselijk fatsoen.

Aline Bouvy had al solotentoonstellingen in Kunstraum (met Simon Davenport), Londen (2015), Künstlerhaus Bethanien, Berlijn (2019), IKOB, Eupen (2020), Kunsthal Gent (2021) en MACS, Grand-Hornu (2022). In het kader van groepsexpo’s was haar werk onder meer te zien in WIELS (i.s.m. KAOS), Brussel (2014), BOZAR, Brussel (2018) en Palais de Tokyo, Parijs (2023).