Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoop II

Ria Bosman

Nummer BK009543
Categorie schilderijen
Bewaarnemer S.M.A.K.
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2022

Ria Bosman (°1956) integreert textieltechnieken in het schilderkunstige medium, of omgekeerd. De rode draad doorheen haar werk is het systematisch onderzoek naar de effecten van kleur op vorm, of op een andere kleur, op verschillende materialen en van kleur op de omgevende ruimte. Haar abstracte werken zijn doorgaans samengesteld uit gekleurde repen en rechthoekige vlakken vlas of leer. Niet alleen oogt het resultaat erg tactiel, door de verschillende lagen die ze zorgvuldig bovenop elkaar aanbrengt, ontstaat bovendien een subtiele diepte. Haar kleurgebruik is intens maar harmonieus.

Hoop II (2022) vervaardigde Bosman door smalle linten vlas te verweven tot kleinere rechthoeken. Die naaide ze vervolgens aan elkaar tot een geometrisch geheel. Daardoor doet Hoop II op het eerste zicht eerder aan als een schilderij dan een wandtapijt. Het subtiel onregelmatige patroon van de weeftechniek getuigt dan weer van Bosmans ambachtelijke aanpak en voegt ritme toe. De verschillende vlakken kleurde ze met acrylverf in drie tinten uit een fris geel palet, een keuze die met de titel resoneert.

Ria Bosman won in 1980 de prijs ‘Jugend gestaltet’ in München (DE). Ze toonde haar werk in het kader van groepsexpo’s onder meer in CCHA, Hasselt (2002, 2011 en 2015) en de Sint-Jan-Baptistkerk, Gent (2021).