Overslaan en naar de inhoud gaan

Zonder titel

Polien Boons

Nummer BK009411
Categorie installaties
Bewaarnemer S.M.A.K.
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Polien Boons (°1991) analyseert in haar werk objectief de omgeving en zet die om in opsommingen, metingen en categorieën. Die objectivering gebruikt ze als methodologie voor het maken van installaties, alsook collages die ze consequent opbouwt uit rasters waarbinnen ze de inhoud structureert. Vanuit de menselijke noodzaak om te categoriseren benadert Boons zo de dichotomie tussen cultuur en natuur, die als een rode draad loopt door haar werk.

Zonder titel (2017) bestaat uit een bellenblaasmachine die gericht is op een grote koperen plaat die tegen de muur leunt. Regelmatig creëert de machine een spel van zeepbellen die een afdruk achterlaten op het koper. De materialiteit van het koper, het spel tussen de bellen en de plaat, maar ook de ‘structurele kleur’ van de bellen, die verandert naargelang de lichtinval, creëren samen het geheel van de installatie. Het werk is gedreven door Boons’ fascinatie voor kleuren die nooit zullen vervagen en eeuwig hetzelfde blijven.

Polien Boons had solotentoonstellingen in FeliXart, Drogenbos (2015) en CIAP, Hasselt (2016). Daarnaast was haar werk te zien op groepstentoonstellingen in onder meer M Leuven (2015), Marres, Maastricht (NL, 2015) en Extra City, Antwerpen (2017).