Overslaan en naar de inhoud gaan

The Combing

Elke-Andreas Boon

Nummer BK009297
Categorie videokunst
Bewaarnemer S.M.A.K.
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Elke-Andreas Boon  ontwikkelt vanuit film, fotografie, tekeningen, installaties en muziek een persoonlijk geladen oeuvre. De mens en zijn gevoelswereld zijn het vertrekpunt van Boons werk, dat de condition humaine rauw en ongefilterd in beeld brengt. Vaak begeeft Boon zich in het spanningsveld tussen het individu en het collectieve, vanwaaruit de kunstenaar sociale structuren ontleedt.

The Combing (2014) is een korte video waarin twee jonge vrouwen elkaars haar kammen op de wals An der schönen blauen Donau, Op. 314 van Johann Strauss II (1866). Gaandeweg lijken ze echter in een opzwepende en onontwarbare choreografie terecht te komen. Zo onttrekt de kunstenaar het kammen van haar uit de dagelijkse routine, waardoor die activiteit niet langer vanzelfsprekend wordt.

Elke-Andreas Boon had solotentoonstellingen in FOMU, Antwerpen (2011) en Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle (2011). De kunstenaar nam deel aan Kunstenfestival Watou (2011) en groepsexpo’s in het Guangdong Museum of Art (CN, 2011), de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel (2013) en Centro de Arte La Regenta, Las Palmas de Gran Canaria (ES, 2020).