Overslaan en naar de inhoud gaan

Pare Fue #29

Willem Boel

Nummer BK009402
Categorie installaties
Bewaarnemer M Leuven
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Willem Boel (°1983) werkt sinds 2009 aan een oeuvre dat zich uitstrekt over verschillende media, met een nadruk op installaties. Hoofdzakelijk werkend in reeksen creëert de kunstenaar open structuren opgebouwd uit stalen ‘skeletten’. De gebruikte materialen getuigen steeds van een industriële geschiedenis. Repetitieve handelingen en intensieve arbeid liggen aan de basis van zijn artistieke creaties.

Pare Feu #29 (2020) behoort tot een langlopende reeks en heeft binnen het oeuvre van Willem Boel een sleutelpositie. Het werk is ontstaan door het dagelijks aanbrengen van een laag verf over een stalen structuur met draad. In essentie is het een driedimensionaal schilderij dat gevormd worden door drie actoren: de kunstenaar (die de verf aanbrengt), de tijd (de dagelijkse herhaling van de handeling), en de zwaartekracht (het afdruipen van de verf).

Willem Boel had solotentoonstellingen in Loods 12, Wetteren (2019) en CENTRALE, Brussel (2014). Hij nam deel aan groepstentoonstellingen in onder andere M Leuven (2018) en CIAP, Hasselt (2019). In 2021 nam hij onder meer deel aan Trockenwohnen in Kunstverein Peschkenhaus Moers (DE) en de Triënnale van Brugge. In 2015 won Willem Boel de Grand Prix op het Salon de Montrouge (FR) waarop een tentoonstelling in Palais de Tokyo (FR) volgde. In 2021 kreeg hij een eervolle vermelding op De Grote Prijs Ernest Albert.