Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerstmis

Fred Bervoets

Nummer BK009233
Categorie prenten
Bewaarnemer S.M.A.K.
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Fred Bervoets (°1942) is een verhalend schilder die zich vooral sedert de jaren tachtig meer en meer als een peintre-graveur opstelt. Zijn werken ontstaan instinctmatig en zijn geïnspireerd door zijn directe leefomgeving of anekdotes die hij uitvergroot. Ze beelden tal van familiemomenten af, zelfportretten, of herinneringen. Gebeurtenissen zoals een vroegere reis of zijn legerdienst worden grotesk en tragikomisch voorgesteld, vaak in een drukbevolkt, kleurrijk en bijna psychedelisch tafereel.

Kerstmis (2020), een bijgekleurde originele ets gemaakt in volle coronapandemie, toont een huiselijke setting. Het portretteert de kunstenaar die op zijn eentje kerst doorbrengt, geknield aan tafel. Er is onder andere een lachende dronken kerstman te zien onder de tafel, terwijl er rechts op het doek een skeletachtige kerstman in de kamer staat. De expressieve, directe stijl brengt een onvermijdelijke confrontatie met de condition humaine, een thema dat vaak opduikt in het werk van Fred Bervoets.

Fred Bervoets had een solotentoonstelling met zijn oud-studenten in M HKA in 2007, nam deel aan de Biënnale van São Paulo (BR, 1983) en tal van groepstentoonstellingen in onder andere Center for Performing Arts, Scottsdale (US, 1994). Hij ontving de Lobende Anerkennung in de Prijs voor Europese Grafiek in Baden-Baden (DE, 1982), de Staatsprijs voor Beeldende Kunst in 1994, en de Louis Paul Boon Prijs in 2004.