Overslaan en naar de inhoud gaan

Ship

Martin Belou

Nummer BK009542
Categorie beeldhouwwerken
Bewaarnemer M Leuven
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2022

Martin Belou (°1986) bouwt zijn oeuvre op het raakvlak tussen artistieke en rituele praktijken. Met onder andere sculpturen, organische materialen zoals hout of tekeningen ontwikkelt Belou doordachte installaties. Ook immateriële media zoals geur of temperatuur dragen bij aan het performatieve karakter ervan. Narratieven van gemeenschapszin, plezier of welzijn lopen als een rode draad doorheen zijn ambachtelijke en intuïtieve interventies.

Ship (2022) is een langwerpig, zwartgeblakerd ‘schip’ uit eikenhout, geïnstalleerd op een houtblok. Aan de binnenkant bracht Belou schelpen van schaalhoorns aan, een slakkensoort die ’s nachts algen van de zeebodem schraapt. Het spitsvormige deel verwijderde hij. Door de verticale opstelling van het schip doet de sculptuur denken aan een totempaal of de mens in het algemeen, die altijd al naar middelen zocht om zich over water te verplaatsen. Zoals vaker in zijn oeuvre, integreerde Belou ook de vier elementen (vuur, water, lucht en aarde) in dit werk.

Martin Belou had al solotentoonstellingen bij De La Charge, Brussel (2014), CIAP, Hasselt (2018), Bastide Projects, Marseille (FR, 2018), La Tôlerie, Clermont-Ferrand (FR, 2019) en in Kunsthal Gent (2020). Daarnaast nam hij deel aan groepsexpo’s in onder meer BOZAR, Brussel (2017), Oldenburger Kunstverein (DE, 2018), Palais de Tokyo, Parijs (2019) en Futura, Praag (2020).