Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Vlaanderen voorzitter voor Cultuur, Jeugd en Media tijdens het EU-voorzitterschap

Het is zover, sinds 1 januari is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie! Een unieke gelegenheid voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media, want Vlaanderen zit zowel de Raad Jeugdzaken als de Raad Cultuur voor. Wat staat er allemaal op de agenda voor elk van die domeinen?

Kind met Europese vlag

Cultuur: focus op o.a. digitale transformatie

Voor cultuur focust Vlaanderen op de digitale transformatie van de 'culturele en creatieve sectoren', het houden van Vlaams en Europees cultureel erfgoed op de EU-agenda Cultuur en het zichtbaar maken van de Vlaamse culturele identiteit en het promoten van een Europees collectief gedeelde identiteit.

Zo zetten we in op raadsconclusies over de digitale transformatie van de culturele en creatieve sectoren, met focus op het versterken van deze sectoren door gebruik van data bij publieksontwikkeling en -participatie. Een van de sleutelmomenten daarbij is de conferentie 'Empowering the Cultural and Creative Sectors in Data-Driven Audience Development', die plaatsvindt op 8 en 9 februari.

We staan ook stil bij de complexe relatie tussen cultuur, erfgoed en identiteit binnen Europa. Aan de vooravond van de Raad Cultuur komen de Europese ministers van Cultuur samen voor een informeel werkdiner op 13 mei, waar zij een open debat zullen voeren over de rol en bijdrage van cultuur en erfgoed in het Europese identiteitsdiscours.

De cultuurministers bouwen daarmee verder op de gesprekken die voortkwamen uit de expertenconferentie ‘Unity in Diversity? Culture, Heritage and Identity in Europe’ op 15 en 16 april. Tijdens dat evenement bespreken we de complexe relatie tussen de concepten cultuur, erfgoed en Europese identiteit en verkennen we welke uitdagingen en kansen die bieden voor de vorming en uitdrukking van de Europese identiteit.

Jeugd: jongeren betrekken, empoweren en verbinden

De Vlaamse jeugdprioriteiten tijdens het Belgische voorzitterschap zijn het betrekken, empoweren en verbinden van jongeren.

Een van de speerpunten is de bevordering van de sociale inclusie van jongeren en de uitvoering van de Europese jeugddoelstelling inclusieve samenlevingen, waarvoor we raadsconclusies zullen voorleggen. Een tweede kernpunt is de evaluatie van de Europese en internationale beleidsagenda’s inzake kinderen, jeugdzaken en rechten van het kind. Ook daar wordt ingezet op raadsconclusies, ondersteund door een expertenseminarie van 21 tot 23 januari. Een derde prioriteit is ten slotte het verder helpen ontwikkelen van jeugdwerk binnen Europa met een focus op lokaal jeugdwerk en democratie. Daar wordt dieper op ingegaan tijdens een conferentie van 20 tot 23 februari 2024, met het doel om nieuwe impulsen te geven aan lokaal jeugdwerk en input te geven aan de raadsresolutie die wordt voorgelegd.

Daarnaast vindt van 2 tot 5 maart 2024 de EU-Jeugdconferentie plaats in Gent. Vier dagen lang gaan zo’n 300 jongeren, politici, experten en beleidsmakers uit heel de Europese Unie met elkaar in debat. De aanbevelingen die de jongeren zullen formuleren, gaan mee naar de Raadswerkgroepen, de Raad van Ministers en de Directeurs-Generaal vergadering. Op de agenda van deze laatste vergadering staan de tussentijdse evaluatie van de Europese Jeugdstrategie 2019-2027 en de tussentijdse evaluatie van de Europese jeugdprogramma’s Erasmus+ (jeugdhoofdstuk) en het Europees Solidariteitskorps.

Media: de 'European Media Freedom Act'

Media maakt deel uit van de Raad Cultuur. Daar legt Vlaanderen onder meer de focus op de afwerking van de European Media Freedom Act (EMFA). Ter versterking van de mediavrijheid heeft de Europese Commissie in 2022 een voorstel voor EMFA op tafel gelegd. Vlaanderen zal het team van het Belgisch Voorzitterschap leiden om dat wetgevingsdossier af te ronden.

Daarnaast leggen we als voorzitter ook raadsconclusies voor ter ondersteuning van influencers en online content creators. Door dit thema op de Europese agenda te plaatsen, wil het Vlaamse voorzitterschap de aandacht vestigen op de brede impact van influencers en eerste stappen zetten om hen te ondersteunen. Dit wordt verder uitgediept tijdens de conferentie 'Content with Conscience' op 27 februari, waar zowel experten als influencers hun licht werpen op dat topic.

Tot slot streven we er als voorzitter naar om de Europese mediasector te versterken op het gebied van innovatie en digitalisatie, en bij te dragen aan het toekomstige Europese mediabeleid en -programma. Hoogtepunt daar is de conferentie 'Media Innovation Xchange' van 13 tot 14 maart, waar dieper wordt ingegaan op actuele thema's zoals kunstmatige intelligentie, desinformatie, gaming, data en de digitalisering van traditionele media.