Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Veerkracht van kinderen en jongeren in kwetsbare situaties onderzocht

Twee jaar lang begeleidde het Expertisecentrum Inclusive Society van Hogeschool UCLL bovenlokale projectnetwerken bij de ontwikkeling van een laagdrempelig vrijetijdsaanbod voor kwetsbare jeugd. Dat leidde tot een eindrapport vol interessante bevindingen en belangrijke aanbevelingen.

Na een subsidieoproep voor veerkrachtversterkende projecten gaf ons departement de opdracht aan het expertisecentrum om de goedgekeurde projecten te begeleiden en bevindingen te rapporteren. Het eindresultaat lees je in ‘Onderzoeks- en begeleidingsopdracht. Inhoudelijke en methodologische opvolging. Veerkracht versterken van kinderen en jongeren in kwetsbare situaties’.

spelende jeugd aan zee

Situering

In 2021 kende de Vlaamse minister van Jeugd subsidies toe aan 29 bovenlokale netwerken om een innovatief en toegankelijk vrijetijdsaanbod te ontwikkelen voor kwetsbare kinderen en jongeren.

Die financiële ondersteuning kaderde in het relanceplan ‘Vlaamse veerkracht’ en het Jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan 2020-2024. Het doel was om de veerkracht van de jeugd te versterken tijdens en na de coronapandemie.

De bovenlokale netwerken bestonden telkens uit minstens drie verschillende partners. Elk netwerk werkte een veerkrachtversterkend project uit. Per project lag de subsidie tussen 50.000 en 200.000 euro. De projecten liepen van 1 september 2021 tot 31 augustus 2023.

Begeleidings- en onderzoeksopdracht

Het Expertisecentrum Inclusive Society, UCLL kreeg de opdracht om de 29 projecten te begeleiden. Die begeleiding omvatte onder meer individuele bezoeken, intervisiesessies en focusgesprekken.

Naast de begeleidingsopdracht voerde het expertisecentrum ook een onderzoek uit. Dat onderzoek was gericht op het in kaart brengen van werkbare strategieën, goede praktijken en randvoorwaarden voor het uitbouwen van een netwerk en het bereiken van kwetsbare jeugd.

Bevindingen en aanbevelingen

Bevindingen uit het onderzoek zijn vertaald naar een praktisch instrument voor jeugdorganisaties en hun stakeholders, inclusief een stappenplan voor veerkrachtige samenwerking, een quickscan en een draaiboek voor workshops.

Het onderzoeksrapport bevat aanbevelingen op zowel organisatie-, netwerk- als overheidsniveau.

Lees het volledige rapport van de begeleidings- en onderzoeksopdracht.