Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Transitie van analoge naar digitale radio onderzocht

Op vraag van ons departement voerden onderzoekers van consultancybedrijf BrightWolves en Universiteit Gent een studie uit over de toekomstige organisatie van een leefbaar digitaal radiolandschap. Begin mei werden de resultaten van het onderzoek bekendgemaakt.

Het onderzoeksrapport biedt inzicht in de transitie van analoge FM naar DAB+ en andere vormen van digitale radio. Het rapport formuleert ook beleidsaanbevelingen en afschakelscenario’s voor FM-radio.

tekening digitale radio

Aanleiding van de studie

De Vlaamse minister van Media maakt van de transitie naar digitale radio een speerpunt in het beleid. Zijn beleidsnota 2019 – 2024 stelt dat de uitrol van digitale radio en DAB+ prioritair wordt verdergezet.

Om verdere inzichten te kunnen verwerven over de toekomstige organisatie van een leefbaar digitaal radiolandschap in de Vlaamse Gemeenschap schreef het Departement Cultuur, Jeugd en Media in 2023 een onderzoeksopdracht uit.

Doelstellingen van het onderzoek

Het onderzoek biedt scenario’s en beleidsaanbevelingen voor:

  1. De transitie van analoge (FM) naar digitale radio (DAB+/IP);
  2. Een potentiële afschakeldatum voor FM of afschakeldata;
  3. Het opzetten van een DAB+/‘digital only’ omgeving in de Vlaamse Gemeenschap.
research

Onderzoeksmethodes

De onderzoekers gebruikten een combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethodes:

  • Deskresearch zorgde voor een gedetailleerd overzicht van de huidige stand van zaken in het audiolandschap in Vlaanderen en daarbuiten.
  • Een stakeholderanalyse verzamelde de visies van relevante actoren in het Vlaamse radiolandschap. In totaal werden 32 stakeholders werden geïnterviewd.
  • Via kwantitatieve modellering werd een inschatting gemaakt van de evolutie van het digitale luistervolume.

Aanbevelingen

De onderzoekers formuleren op basis van bevindingen uit de stakeholderanalyse, internationale benchmarkanalyse en eigen inzichten een aantal aanbevelingen voor een toekomstig beleid rond digitaal radiolandschap die terug te vinden zijn in het rapport.

> Lees het volledige onderzoeksrapport