Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Nieuwe EU-jeugdprogramma's: Erasmus+ Jeugd en Europees Solidariteitskorps

Voor de periode van 2021 tot 2027 maakt de Europese Unie 24,5 miljard euro vrij voor Erasmus+ Jeugd in heel Europa. Dat vertaalt zich in 2021 voor Vlaanderen naar meer dan 4 miljoen euro om nationale of internationale projecten op te zetten met jongeren tussen 13 en 30 jaar. Ook het Europees Solidariteitskorps biedt dit jaar mogelijkheden met 1,25 miljoen euro in 2021.

Erasmus+ Jeugd

Via Erasmus+ Jeugd ondersteunt de Europese Unie internationale ontmoeting en uitwisseling voor en door jongeren en jeugdwerkers van jeugdorganisaties. De komende jaren legt Erasmus+ Jeugd de nadruk op inclusie en diversiteit, participatie, duurzaamheid, digitaal leren, post-COVID-19-herstel en jeugdwerk. Zet je met je project in op een van die thema’s, dan maak je meer kans op een subsidie.

Nieuw!  Informeel leren krijgt een boost binnen het nieuwe programma. Dankzij DiscoverEU kunnen jongeren vanaf 18 jaar met de trein naar het buitenland om alles te leren over Europa, haar geschiedenis, culturen, volkeren, gewoontes en talen. De deelnemers worden ondersteund zodat ze hun reisplannen kunnen koppelen aan leertrajecten of leerervaringen (vrijwilligerswerk). De nieuwste actie rond participatieprojecten maakt het ook mogelijk voor jongeren om eigen projecten op te zetten.

Wil je meer weten over de mogelijkheden?

Ga naar de website van JINT

Ga naar de website van Youth in Action

Europees Solidariteitskorps

Het Europees Solidariteitskorps zet in op projecten rond solidariteit door en voor jongeren (van 18 tot 30 jaar) in Europa. Met subsidies en ondersteuning neem je zo een vrijwilliger in je organisatie op, of help je jongeren hun eigen project opzetten. Het programma wil, net als Erasmus+ Jeugd, inclusiever zijn en jongeren met minder kansen meer opportuniteiten geven. Door ondersteuning op maat te bieden, worden bijvoorbeeld jongeren met een handicap en uit sociaal kwetsbare situaties, jongeren met een migratieachtergrond, jongeren van buitenlandse herkomst en jongeren in armoede aangemoedigd om deel te nemen aan de activiteiten.

Nieuw! Vanaf 2022 worden ook humanitaire interventies buiten de Europese Unie mogelijk. Jongeren tussen 18 en 35 jaar kunnen hulp bieden in post-crisissituaties en hulpverlening ter plaatse vergemakkelijken.

Wil je meer weten over de mogelijkheden?

Ga naar de website van JINT

Ga naar de website van het Europees Solidariteitskorps

Ga naar de Europese jongerensite