Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Nieuw op Topstukkenlijst

Een bijzonder houten beeld van de Bourgondische hertog Filips de Schone is definitief beschermd als Vlaams topstuk. Het gaat om een 'portrait historié’, een artistieke voorstelling van Filips de Schone als de legendarische figuur Sint-Joris die de draak verslaat. Het beeld getuigt van groot vakmanschap en kan om verschillende redenen als uniek en onmisbaar erfgoed beschouwd worden.

Portrait historié in luxueuze uitvoering

Dit unieke gepolychromeerde houten beeld wordt bewaard in de Sint-Joriskerk in Beernem. Het beeld is bijzonder omdat het de unieke gelaatstrekken van Filips de Schone vertoont. De Bourgondische hertog wordt op die manier vereenzelvigd met de heilige Joris, wat men portrait historié noemt. Dat gegeven situeert het werk mogelijk in de tijd en verwijst naar een relatie met het Bourgondische hof.

Het beeld heeft een bijzonder hoge artistieke waarde en getuigt van groot vakmanschap. Vermoedelijk was de oorspronkelijke beschildering van het beeld erg luxueus. De weelderige uitwerking van het beeld is ook zichtbaar in het gebruik van metaal voor de riddersporen.

Sint-Joris ten Distel

De ontstaansgeschiedenis van het beeld is onbekend. Iconografisch kan het beeld gekoppeld worden aan de locatie waar het nu wordt bewaard. Onderaan op het beeld en in de vorm van de poten van de draak kunnen we immers distels herkennen. Die verwijzen naar de rol van de Sint-Joriskerk als bedevaartsoord tegen huidziekten (‘distelziekte’ bij Sint-Joris-ten-Distel).

Interesse voor het Bourgondische verleden

Daarnaast is het beeld een mooi voorbeeld van de groeiende interesse die de stad Brugge sinds begin 1900 toont voor het Bourgondische verleden. Het beeld werd ‘herontdekt’ tijdens de tentoonstelling over het Gulden Vlies in Brugge in 1907 en wordt sindsdien vaker getoond.  

Filips de Schone als St-Joris met de draak

Over de Topstukkenlijst

Het Topstukkendecreet zorgt voor de bescherming van roerend cultureel erfgoed dat voor de Vlaamse Gemeenschap in Vlaanderen bewaard moet blijven. Het gaat om objecten met een bijzondere archeologische, historische, cultuurhistorische, artistieke of wetenschappelijke betekenis.

Op basis van het decreet wordt een Topstukkenlijst van zeldzame en onmisbare voorwerpen en verzamelingen opgesteld. Voor die beschermde voorwerpen gelden speciale beschermingsmaatregelen en uitvoerbeperkingen. Omdat aan het behoud van dit erfgoed heel veel belang wordt gehecht, is het ook mogelijk er restauratiesubsidies voor aan te vragen.