Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Namen, Molenbeek en Leuven op shortlist voor Culturele Hoofdstad van Europa 2030

De finalisten voor de prestigieuze titel van Culturele Hoofdstad van Europa 2030 zijn bekend: Namen, Molenbeek en Leuven. Het gaat om de 45e editie van deze jaarlijkse Europese wedstrijd. In België wordt de wedstrijd georganiseerd door de drie Belgische ministers van Cultuur in samenwerking met de Europese Commissie.

Zes Belgische steden – Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven, Molenbeek en Namen – dienden hun kandidatuur in. Van 21 tot en met 23 oktober 2024 presenteerden de delegaties van deze steden hun projecten aan een onafhankelijke jury. De jury, bestaande uit 12 Europese leden, waaronder twee Belgische, beoordeelde de steden op basis van de criteria die zijn vastgesteld in het Europese reglement en was lovend over de kwaliteit van alle ingediende kandidaturen.

Persconferentie van de preselectie ECOC2030

Beoordelingscriteria

De beoordeling richtte zich op:

  • de bijdrage van het project aan de langetermijnstrategie van de stad.

  • de Europese dimensie en de link met Europa.

  • de culturele en artistieke inhoud van het project.

  • de capaciteit van de kandidaten om het project daadwerkelijk uit te voeren.

  • de betrokkenheid van de lokale bevolking en het maatschappelijk middenveld.

  • de begroting en het zakelijke management.

Eind 2025 is de winnende stad bekend

Aan het einde van de beraadslagingen maakte de jury een preselectie van de volgende kandidaten: Namen, Molenbeek en Leuven. Deze steden zullen hun projecten verder uitwerken. In het najaar van 2025 volgt de finale selectie met als onderdelen een jurybezoek aan de steden en een nieuwe presentatie aan de jury.

De jury bedankte ook de steden die niet geselecteerd werden voor de tweede fase van de procedure – Kortrijk, Brugge en Gent – voor hun inspanningen en inzet. Hun deelname onderstreept de kracht van het Europese project bij het stimuleren van de culturele ontwikkelingsstrategieën van steden. Bovendien blijkt uit de deelname de belangrijke rol van cultuur bij het mobiliseren en enthousiasmeren van burgers. 

België heeft in het verleden al vier keer de titel van Culturele Hoofdstad van Europa gedragen: Antwerpen (1993), Brussel (2000), Brugge (2002) en Bergen (2015). Het traject naar 2030 belooft opnieuw een culturele mijlpaal te worden voor ons land.

Belgische Culturele Hoofdstad van Europa 2030

Ontdek de projecten van de finalisten