Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Maak kennis met het Hessels Ouër

Zorg dragen voor immaterieel erfgoed om het levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties, hoe pak je dat aan? Een mooi voorbeeld is het Hessels Ouër, een viermaandelijkse bijeenkomst in het 'Hessels' (Hasselts dialect) in museum Het Stadsmus in Hasselt. Een spreker vertelt er in het Hessels over een lokaal thema en vult dat aan met eigen anekdotes en verhalen. Ook het publiek neemt actief deel met eigen verhalen. Een inspirerend en laagdrempelig initiatief om dialect door te geven, dat bovendien sterk verbindend werkt.

Over deze praktijk

Het Hessels Ouër is een mooi voorbeeld van hoe we met dialecten als dragers van verhalen, tradities en gebruiken aan de slag kunnen gaan. 

Dialecten dreigen te verdwijnen, en de dialectbijeenkomsten in Het Stadsmus tonen aan hoe een museum er aandacht voor kan opwekken. Dat er bij dit initiatief een koppeling is met verhalen uit de streek, zorgt voor een extra dimensie en relevantie op het vlak van erfgoedwerking. Door verhalen mondeling door te geven ontstaat er immers ook inspiratie voor erfgoedprojecten of onderzoek.

Wat ook mooi meegenomen is: mensen die naar het Hessels Ouër komen, zijn niet altijd museumbezoekers, maar op deze manier leren ze het museum wel kennen.

Over het Register

Het Register van inspirerende voorbeelden voor het borgen van immaterieel erfgoed telt acht praktijken en programma’s rond borgen, bedoeld als inspiratie voor anderen. Elke maand zetten we een voorbeeld in de kijker.

Het Hessels Ouër werd in 2019 genomineerd voor het Register. De minister van Cultuur besliste om het voor drie jaar op het Register te plaatsen.