Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Maak kennis met erfgoedfestival Alles es Just!

Zorg dragen voor immaterieel erfgoed om het levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties, hoe pak je dat aan? Een mooi voorbeeld is het Schaarbeekse erfgoedfestival Alles es Just!, een charmant en laagdrempelig initiatief dat de hele gemeenschap mobiliseert en in contact brengt met het diverse lokale erfgoed. Zo blijft het erfgoed levend, ook voor jongere generaties. Onder meer de schuttersvereniging zag een nieuwe instroom van jonge leden.

Over deze praktijk

Alles es Just! staat in het teken van de Schaarbeekse volksheld Pogge, een volksbemiddelaar die leefde in de negentiende eeuw. Met de slagzin 'Alles es just' trachtte hij op café geschillen tussen mensen op te lossen. Tot eind jaren tachtig van de vorige eeuw werd elk jaar een kermis gehouden, waarbij het standbeeld van Pogge door de straten van de wijk gedragen werd. 

Sinds 2013 is er ook een familiefestival, dat genoemd is naar die beroemde slogan en ieder jaar hulde brengt aan Pogge. Het festival biedt een waaier aan activiteiten rond het artistieke, volksculturele en culinaire erfgoed van Schaarbeek. Elk jaar staan er, naast de herdenking van volksfiguur Pogge, ook andere lokale erfgoedaspecten op het programma.