Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Jeugdverblijfcentrum ‘De Lork’ wordt uitgebreid met gerenoveerd beschermd pand

De Vlaamse minister van Jeugd kent een investeringssubsidie van 1.532.316,31 euro toe aan Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT). De minister investeert hiermee in de uitbreiding van jeugdverblijfcentrum ‘De Lork’ met de renovatie van het beschermd pand ‘De Chalet’ tot jeugdlogies. Deze ingreep zal ten goede komen van de duizenden kinderen en jongeren van over heel Vlaanderen en Brussel die jaarlijks in De Lork overnachten.

De Chalet in Kemmel

Grotere capaciteit

CJT baat sinds 1981 het jeugdverblijf ‘De Lork’ in Kemmel uit. De infrastructuur staat ter beschikking van onder meer scholen, sport- en jeugdverenigingen, en biedt plaats aan 192 personen. Het centrum is jaarlijks goed voor zo’n 26.000 overnachtingen

Met de investering wil de minister de bestaande capaciteit en overnachtingsmogelijkheden van het bestaande jeugdverblijfcentrum ‘De Lork’ uitbreiden. De intensieve renovatie van het beschermde pand ‘De Chalet’ - gelegen in een parkomgeving nabij het jeugdverblijfcentrum ‘De Lork’ – creëert 61 extra slaapplekken voor de jeugd. Het gelijkvloers van het pand zal zodanig ontworpen worden dat het combineerbaar is met een tentengrond in het park. Concreet betekent dit een verhoging van de totale capaciteit van slaapplekken tot 350 personen.  De renovatie van het pand zelf zal leiden tot een zelfkookhuis dat hybride ingeschakeld kan worden met het bestaande jeugdverblijfcentrum. Het project zet in op jeugdwerk dat grote logies nodig heeft en groepen van jongeren met minder budgettaire mogelijkheden.  

Afbeelding: De Chalet

Beschermd pand wordt energiezuiniger

Om het pand energiezuiniger te maken wordt ingezet op de isolatie van het dak, de keldervloer en een nieuw buitenschrijnwerk. Veel van de voorgestelde ingrepen zijn grotendeels het gevolg van de brandreglementering en de eisen van toegankelijkheid.

Duurzame jeugdinfrastructuur

Daarnaast worden verschillende andere initiatieven genomen om de jeugdsector op weg te helpen met het verbeteren van hun infrastructuur.  

  • Een nieuwe ‘toolkit voor jeugdruimte’ ondersteunt jeugdorganisaties en (boven)lokale actoren bij de ontwikkeling van kwaliteitsvolle jeugdinfrastructuur.
  • Organisaties kunnen een beroep doen op een renteloze lening voor het plaatsen van zonnepanelen en een batterij, om hun gebouwen te verduurzamen. Uitbreidingen aan het toepassingsgebied worden onderzocht. 
  • De gratis energiescans, energiecoachings en quick wins werden verlengd zodat organisaties hier ook in 2024 gebruik van kunnen maken. Daarbij kunnen jeugdorganisaties hun infrastructuur door het Vlaams Energiebedrijf laten doorlichten, om te kunnen inschatten welke ingrepen mogelijk zijn om duurzaamheidswinsten te boeken. Met een energiescan kan een organisatie een masterplan opstellen voor haar infrastructuur en met een energiecoaching kan ze een susbsidie aanvragen om de aanbevolen quick wins uit te voeren.