Internationale Paardenprocessie Hakendover erkend als immaterieel erfgoed
De Vlaamse minister van Cultuur plaatst de Internationale Paardenprocessie Hakendover (Tienen) op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Deze eeuwenoude religieuze traditie evolueerde door de tijd tot een volks en cultureel evenement, met duizenden pelgrims en kijklustigen. Vanaf nu behoort ze officieel tot het immaterieel erfgoed in Vlaanderen.
De Inventaris Vlaanderen geeft een overzicht van ons niet-tastbaar erfgoed: onze kennis, gewoontes, gebruiken en praktijken die zo belangrijk zijn dat we ze moeten koesteren om aan volgende generaties te kunnen doorgeven. De minister kan 2 keer per jaar nieuwe elementen toevoegen aan die Inventaris.
Processie met volks en verbindend karakter
Elk jaar op paasmaandag trekt de eeuwenoude paardenprocessie traditiegetrouw door de straten van de Tiense deelgemeente Hakendover. Jaarlijks zakken meer dan 20.000 pelgrims en toeschouwers af naar het Vlaams-Brabantse dorp. Daarmee is de Hakendoverse paardenprocessie een van de grootste processies in ons land.
Na de hoogmis begeleiden honderden ruiters en talrijke bedevaarders het beeld van de Goddelijke Zaligmaker naar het altaar op de Tiense Berg. Daar aangekomen worden de grond, bedevaarders, paarden en ruiters gezegend. Als hoogtepunt galopperen de paarden driemaal rond het altaar en de bedevaarders.
Het gebeuren had vroeger een uitsluitend religieus karakter, maar heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een volks en cultureel evenement voor jong en oud. De paardenprocessie verbindt het hele dorp.