Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Francis Alÿs op de Biënnale van Venetië

Ter gelegenheid van de 59ste Biënnale van Venetië presenteert Francis Alÿs in het Belgisch Paviljoen 'The Nature of the Game', een tentoonstelling met een filmselectie en een schilderijenserie. Hij en curator Hilde Teerlinck vertegenwoordigen hiermee de Vlaamse Gemeenschap. De tentoonstelling is van 23 april t.e.m. 27 november 2022 te bezichtigen in het Belgisch Paviljoen (Giardini di Venezia, Venetië). In 2023 strijkt ze ook neer in WIELS (Brussel).

Children's Game #26: Kisolo - Tabacongo, DR Congo 2021 - copyright Francis Alÿs

Sinds 1999 legt de kunstenaar spelende kinderen in de openbare ruimte vast met zijn filmcamera. Het begon bijna toevallig met de film Children's Game #1: Caracoles, waarin een jongetje een fles een steile straat op trapt, terug naar zich toe laat rollen en telkens weer omhoog schopt.

Het onderzoeken en documenteren van het menselijk gedrag in het stedelijke leven vormen een constante in het werk van Alÿs. Als etnograaf legt hij in zijn films de kracht van culturele tradities en de vrije, autonome houding van kinderen vast, zelfs in zware conflictsituaties. Kinderspelen hebben een vaste plaats in zijn research en hebben mettertijd een grotere rol in zijn werk gekregen.

Foto: Children's Game #26: Kisolo - Tabacongo, DR Congo 2021 © Francis Alÿs

Kinderspelen

David MacDougall schrijft: ‘Samen onthullen deze films een aantal grotere waarheden: dat veel kinderspelletjes specifiek voor meisjes of jongens zijn, dat de meeste competitief zijn maar ook samenwerking vereisen, en dat kinderen de kunst verstaan om zich met weinig te behelpen en een brede waaier aan omgevingen en ruimtes aan te passen aan hun eigen doeleinden. Op die manier scheppen ze een wereld die parallel is met die van de volwassenen, een wereld die er gedeeltelijk mee samenvalt, maar die haar fysieke middelen op een heel andere manier gebruikt.’

Francis Alÿs

Francis Alÿs (België, 1959) woont en werkt in Mexico-Stad. Hij is opgeleid als architect. Zijn oeuvre omvat vele disciplines, van schilderen en tekenen tot film en animatie. Zijn werken snijden etnologische en geopolitieke kwesties aan door het dagelijkse leven te observeren en ermee in dialoog te treden.

Hilde Teerlinck

Hilde Teerlinck (België, 1966) woont en werkt in Barcelona. Ze is CEO/General Director van de Han Nefkens Foundation, die jonge videokunstenaars uit de hele wereld steunt met werkbeurzen. Alle projecten komen tot stand in nauwe samenwerking met internationale musea en kunstencentra.

Belgisch Paviljoen

Ontdek hier meer