Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Europees voorzitterschap Cultuur, Jeugd en Media kent hoogtepunt tijdens formele EU-Raad

Op 13 en 14 mei kwam in Brussel de EU-Raad Onderwijs, Jeugd, Cultuur en Sport samen. Dat was een unieke gelegenheid voor Vlaanderen, dat zowel de Raad Jeugdzaken als de Raad Cultuur - waar ook Media onder valt - voorzit. De bevoegde ministers keurden belangrijke raadsconclusies goed in hun respectieve domeinen. Daarbij nam Vlaanderen als voorzitter het initiatief, dankzij sterk voorbereidend werk van ons departement. Zo was deze Raad ook voor ons het hoogtepunt van het EU-voorzitterschap Cultuur, Jeugd en Media.

Raad Jeugd

Maandag 13 mei: Jeugd

Het jeugdluik van de Raad begon met een statement van de waarnemend minister van Jeugd en Sport van Oekraïne over de situatie in de oorlog met Rusland. Hij benadrukte de impact op de jeugdsector en het belang van programma's om Oekraïense jongeren in Europa te ondersteunen.

Daarna stonden verschillende raadsconclusies op de agenda. In tegenstelling tot wetgeving zijn raadsconclusies niet juridisch bindend. Ze geven de positie van de lidstaten weer over een bepaald thema. Na een debat tussen de lidstaten neemt de Raad een politiek standpunt in.

De Raad keurde de volgende concluderende teksten goed:

  • Raadsconclusies over inclusieve samenlevingen voor jongeren, waarin gerichte maatregelen worden uiteengezet om gelijkheid, inclusie en steun voor jongeren in Europa te bevorderen.
  • Raadsconclusies over de Europese en internationale beleidsagenda’s rond kinderen, jongeren en kinderrechten. Met deze conclusies willen we de samenwerking, coördinatie en informatie-uitwisseling tussen het Europees jeugdbeleid en de kinderrechtenagenda’s verbeteren, zodat er een vlottere overgang is van kindertijd naar volwassenheid.
  • Raadsconclusies over de nalatenschap van het Europees Jaar van de Jeugd, dat liep van 1 januari tot 31 december 2022. Deze conclusies erkennen de prestaties van het Europees Jaar van de Jeugd en roepen de Commissie op om voort te bouwen op dat momentum.

De Raad keurde ook een resolutie goed over de rol van jeugdwerk in een 'empowerend' Europa. De resolutie roept de lidstaten, de Commissie en relevante belanghebbenden op om de ontwikkeling en praktijk van jeugdwerk te ondersteunen.

De ministers van Jeugd hielden die dag ook een beleidsdebat over de resultaten van de EU-Jeugdconferentie, die van 2 tot 5 maart in Gent plaatsvond, met een focus op inclusieve samenlevingen.

Lees meer over het voorzitterschap Jeugd.

Dinsdag 14 mei: Cultuur en Media

Ook voor de beleidsdomeinen Cultuur en Media keurde de Raad belangrijke concluderende documenten goed:

  • Raadsconclusies over de ondersteuning van influencers als makers van online-inhoud. Deze conclusies benadrukken de opkomst van influencers als onderdeel van het media-ecosysteem en hun impact op de online content die Europeanen consumeren. Ze bevatten suggesties om media- en digitale geletterdheid en verantwoordelijk gedrag bij influencers te bevorderen.
  • Raadsconclusies over de versterking van de culturele en creatieve sectoren door middel van datagedreven publieksontwikkeling. Die gaan over de bevordering van digitale vaardigheden in de culturele en creatieve sectoren, het faciliteren van informatie-uitwisseling en de ontwikkeling van een passend beleidskader. De Raad moedigt de lidstaten aan om datagedreven benaderingen voor publieksontwikkeling te overwegen.

De bevoegde ministers namen ook deel aan twee debatten. De dag begon met een informeel ontbijtdebat rond duurzame investeringen in het Europese audiovisuele ecosysteem en eindigde met een beleidsdebat over de mogelijke impact van artificiële intelligentie op de culturele en creatieve sectoren.

Lees meer over het voorzitterschap Cultuur.

Lees meer over het voorzitterschap Media.