Derde Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de kunstensector afgesloten
Op vrijdag 4 juni 2021 sloten de Vlaamse Regering en de sociale partners van paritair comité 304 het derde Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de kunstensector af (VIA3-akkoord). Het doel van het akkoord is om de tewerkstelling in de kunstensector op een veerkrachtige en duurzame manier te ondersteunen en versterken.
Het akkoord bevat maatregelen die de koopkracht van de werknemers in de kunstensector verhogen en maatregelen die de kwaliteit van de werkomgeving in de kunstensector verbeteren. Voor de uitvoering van de maatregelen voorziet de Vlaamse Regering jaarlijks ruim 1,96 miljoen euro. Deze middelen komen bovenop de bestaande VIA-middelen, waardoor het totaalbudget voor VIA-maatregelen voor de kunstensector toeneemt tot zes miljoen euro per jaar.
Aandacht voor flexwerkers en digitalisering
Concreet bevat het akkoord heel wat maatregelen die zich specifiek richten op de flexwerkers. Zo is er een vergoeding voor prestaties die flexwerkers voor de start van een opdracht leveren en worden serieuze inspanningen gedaan om de administratieve last van flexwerkers te verlichten.
Daarnaast wordt voor de kunstensector een doorgedreven digitalisering mogelijk gemaakt, onder andere door de ontwikkeling van een sectorspecifiek digitaal leerplatform en op maat gemaakte digitale vormingstrajecten.
Naast nieuwe elementen voorziet het akkoord ook in de versterking van bestaande engagementen, zoals een forse verhoging van de eindejaarspremie en extra middelen voor opleidingen, loopbaanbegeleiding en veiligheid en welzijn op het werk.
Lees het volledige akkoord
Het akkoord loopt van 1 januari 2021 t.e.m. 31 december 2025.
De uitvoering van het akkoord wordt begeleid door het Sociaal Fonds Podiumkunsten, in samenwerking met de Vlaamse overheid en de sociale partners.