Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Bijna 400.000 euro projectsubsidies voor internationale culturele samenwerking

Twee projectoproepen uit het voorjaar leveren 22 gesubsidieerde projecten op, goed voor een totaalbedrag van 398.993 euro. Met die steun kunnen Vlaamse culturele spelers een samenwerking aangaan met partners uit de Franse Gemeenschap of Hauts-de-France.

Wil je een project opzetten met een culturele partner uit een andere regio? Dat kan dankzij de culturele samenwerkingsakkoorden die Vlaanderen met een aantal regio’s heeft. Jaarlijks worden in dat kader projectoproepen gelanceerd. De bedoeling van deze oproepen is om de samenwerking en uitwisseling tussen culturele actoren te stimuleren, verspreiding van culturele projecten aan te moedigen en publieksparticipatie te bevorderen.

Dia de Muertos in de Brusselse marollen

Culturele samenwerking met de Franse Gemeenschap

Voor de 9e editie van deze projectoproep krijgen 16 samenwerkingsprojecten steun voor een totaalbedrag van 298.993 euro. Er werden 31 projecten ingediend in zeer diverse domeinen, zoals muziek, fotografie, beeldende kunsten, erfgoed en dans.

Bij de beoordeling van de projecten werd bijzondere aandacht besteed aan de kwaliteit en het innovatieve karakter, vooral wat betreft het gebruik van digitale technologie. Daarnaast beoordeelde de jury de projecten onder meer op duurzaamheid en fair practice, en de aandacht die wordt besteed aan de verspreiding van het project in de twee gemeenschappen. Bij de definitieve selectie hield de jury bovendien rekening met een zo breed mogelijke geografische en sectorale spreiding van de projecten. Zo zijn er partnerschapsprojecten tussen culturele actoren uit o.a. Namen, Gent, Brussel, Genappe, Mechelen en Mont-sur-Marchenne. De goedgekeurde projecten lopen van september 2024 tot en met december 2025.

Ontdek de goedgekeurde projecten

Foto: Deze foto komt uit het project ‘Dia de muertos@Marolles', een samenwerking tussen CC Bruegel en MetX in het kader van de projectoproep 2022-2023 met de Franse Gemeenschap. © Big Bang Festival

Project

Culturele samenwerking met Hauts-de-France

Naar aanleiding van deze projectoproep ontvangen 6 samenwerkingsprojecten steun voor een totaalbedrag van 100.000 euro. Er werden in totaal 9 projecten ingediend.

Bij de beoordeling van de projecten had de jury aandacht voor de ondersteuning van opkomend talent en de bevordering van duurzame grensoverschrijdende culturele uitwisselingen. Daarnaast beoordeelde de jury de projecten onder meer op de kwaliteit en het innovatief karakter, de uitwisseling van kennis, middelen en methodologie tussen de projectpartners van het project en de spreiding van het project in de twee regio’s. De selectie bestaat uit partnerschapsprojecten tussen culturele actoren uit o.a. De Panne, Dunkerque, Kortrijk, Valenciennes, Leuven en Tourcoing. De projecten lopen van september 2024 tot en met augustus 2025.

Ontdek de goedgekeurde projecten

Foto: Deze foto werd genomen tijdens het project 'Shake your Skills'. Kunstencentrum Buda (Kortrijk) en Superamas (Amiens) werkten hiervoor samen in het kader van de projectoproep 2022-2023 met Hauts-de-France. © Jonas Verbeke