Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Bijna 1,3 miljoen euro voor projecten die jong engagement ondersteunen

13 organisaties ontvangen een projectsubsidie voor hun project om engagement van jongeren in het jeugdwerk te stimuleren. Dat heeft de minister van Jeugd beslist. Met de projectoproep wil de minister jongeren motiveren en sterker maken om zich te (blijven) engageren in het jeugdwerk.

Jongeren hangen rond in zonnig skatepark

Jong engagement ondersteunen

Heel wat jongeren in Vlaanderen engageren zich in het jeugdwerk. Vaak volgden die jongeren vorming en behaalden ze een attest van animator in het jeugdwerk.

Maar er zijn ook jongeren die de weg naar de geattesteerde kadervormingstrajecten niet vinden: ze hebben bijvoorbeeld weinig of geen ervaring met georganiseerd jeugdwerk of beschikken niet over de nodige informatie. Er zijn ook jongeren voor wie een dergelijk traject niet zo vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld omwille van een handicap, onderwijsvorm of hun thuissituatie.

Ook om die jongeren te ondersteunen in het opnemen van een engagement in het jeugdwerk, lanceerde de minister van Jeugd in het voorjaar van 2024 een projectoproep. Jeugdorganisaties die daarrond vormende activiteiten organiseren, kwamen in aanmerking voor een subsidie.

De 13 gesubsidieerde projecten ontvangen een subsidie van maximum 125.000 euro en zijn verspreid over gans Vlaanderen. De projecten vinden plaats tussen 1 juni 2024 en 31 mei 2026.

Download het overzicht van de goedgekeurde projecten

Prioriteit 3 van het JKP

Deze oproep kadert binnen prioriteit 3 van het Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan (JKP) ‘Engagement aan de samenleving door vrijwillige inzet’. De derde prioriteit focust op het verhogen van de formele en informele betrokkenheid van kinderen en jongeren bij de samenleving en op het stimuleren van allerlei vormen van vrijwillig engagement.