Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Aquarel van Léon Spillaert als erfbelasting

Sinds 2013 kun je je erfbelasting betalen met cultuurgoederen. Begin vorig jaar werd de regeling nog aantrekkelijker, maar de lat ligt hoog: enkel topstukken en sleutelwerken voor museale collecties komen in aanmerking voor inbetalinggeving.

schilderij met poppen, markies en tiroler meisje van Léon Spillaert

Vlabel

De Vlaamse Belastingdienst, kortweg Vlabel, ontving na de decreetswijziging van 10 maart 2023 een eerste voorstel om erfbelasting met een cultuurgoed te betalen binnen de nieuwe regeling. Het voorgestelde stuk - de aquarel ‘Poppen. De markies en het Tiroler meisje (1928)’ van Léon Spilliaert - moet dan wel een topstuk of een sleutelwerk zijn. Vlabel vroeg daarom advies aan de Topstukkenraad.

Topstuk of sleutelwerk

Topstukken zijn roerende goederen of verzamelingen die vanwege hun archeologische, historische, cultuurhistorische, artistieke of wetenschappelijke betekenis voor de Vlaamse Gemeenschap als zeldzaam en onmisbaar beschouwd moeten worden.

Sleutelwerken zijn waardevolle werken die een sleutelrol innemen binnen de collecties van de musea en erfgoedinstellingen in Vlaanderen.

Goedgekeurd

Volgens de Topstukkenraad is “Poppen. De markies en het Tiroler meisje” een sleutelwerk, want het is een bijzondere verrijking voor de collectie van Mu.ZEE. Het museum beheert al vier werken van Léon Spilliaert die dit poppenthema behandelen. Bovendien verschilt de compositie van het aangeboden exemplaar van de werken in de museumcollectie.

Daarom besliste de Vlaamse regering op 1 maart 2024 dat de aquarel van Léon Spilliaert in aanmerking komt als betaling van een erfbelastin. Het werk wordt in bewaring gegeven aan Mu.ZEE.

Inbetalinggeving van cultuurgoederen ter voldoening van de erfbelasting

Lees meer