Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

370.000 euro voor kleinschalige bovenlokale cultuurprojecten

De Vlaamse minister van Cultuur kent aan 20 verenigingen een subsidie toe voor een kleinschalig bovenlokaal project, goed voor in totaal 370.784 euro. Het gaat om projecten van kleinere spelers en vrijwilligersorganisaties uit het Vlaamse cultuur- en jeugdcircuit. Ruim de helft van de gesubsidieerde projecten heeft een link met muziek.

Sinds begin 2024 is er een subsidiereglement voor kleinschalige bovenlokale cultuurprojecten van kracht. Dat experimentele en toegankelijke reglement vormt een aanvulling op de bestaande projectsubsidielijn van het Bovenlokaal Cultuurdecreet. Bedoeling is om bovenlokale initiatieven van kleinere, vaak niet-professionele spelers en vrijwilligersorganisaties uit het Vlaamse cultuur- en jeugdcircuit te ondersteunen. De focus ligt op kortlopende projecten van maximaal één jaar met een beperkte financiële omvang. 

De tweede indienronde van 2024 (deadline 1 september) leverde 45 ontvankelijke subsidieaanvragen op, waarvan er 20 werden goedgekeurd.

Trio muzikanten met gitaar, banjo en contrabas

Daar zit muziek in

Opvallend in deze ronde is het grote aantal muziekprojecten. Zo worden in de regio de Merode muziekateliers gehouden voor kwetsbare jongeren. In dezelfde regio lanceert de stad Aarschot het Folk & Bluegrass Festival, met voorafgaande lessen volksmuziek voor de lagere scholen in de ruime omgeving. Het nabije festival Averbode Klassiek breidt dan weer uit met een programmering op andere abdijsites, zoals Herkenrode, Tongerlo en Park Leuven. 

Meerdere muziekprojecten bieden podiumkansen voor jong, energiek talent. Funhouse XL richt zich in Limburg en de Antwerpse Kempen op de genres punk, hardcore, emo en garagerock, en blaast met zelfgemaakte magazines de fanzine-cultuur weer leven in. Verder organiseert Zenne op Toer in het voorjaar van 2025 een concertreeks voor jong muziektalent in het Pajottenland en de Zennevallei. De vzw Freedom of Culture & Music werkt samen met muziekhuis Trix aan een coachingtraject voor bands, met het oog op een felbegeerde podiumplek op drie Antwerpse festivals.

Variété en erfgoed

Niet alleen muziek staat centraal. Zo zet vzw De Honingboom met een aangrijpende podcast de mijnramp van Marcinelle in de kijker. Centraal staat het verhaal van oud-mijnwerkers uit de regio Tremelo en Begijnendijk die 70 jaar geleden betrokken waren bij het drama. Het project omvat daarnaast een lesmap voor lagere scholen, enkele liedjes en een e-book; er worden ook publieksmomenten georganiseerd in beide gemeenten.

Nog een opmerkelijk project is dat van Cabaret Cuberdon, dat samenwerkt met bewoners van woonzorgcentra in Sint-Amandsberg en Eeklo. Samen creëren ze een show met varieté en burlesque, en gaan ermee op minitournee langs verschillende cultuurcentra.

Ook traditie en erfgoed komen aan bod. Het ambitieuze project Lang en Gelukkig van de Turnhoutse reuzenclub Les Géants wil de Kempense reuzencultuur nieuw leven inblazen. Bij Dendermonde verenigen buurgemeenten zich dan weer in een grootse ommegang met verschillende Ros Beiaardpaarden

Ontdek alle goedgekeurde projecten

Ook een aanvraag indienen?

Heb je zelf plannen voor een kleinschalig bovenlokaal initiatief en wil je een projectsubsidie aanvragen? De eerstvolgende uiterste indiendatum is 1 maart 2025. Je project mag ten vroegste op 1 juli 2025 starten. Het tijdelijke reglement blijft tot en met 2026 van kracht met twee rondes per jaar. 

Heb je hulp nodig bij je subsidieaanvraag? Bij OP/TIL, het steunpunt voor bovenlokale cultuur kun je terecht voor advies, inspiratie en infosessies.

Projectsubsidie voor kleinschalige bovenlokale cultuurprojecten

Lees de subsidievoorwaarden en ontdek of je in aanmerking komt