Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

25 jaar kwaliteitslabels in Vlaanderen

In 1999 werden de eerste erkende musea bekendgemaakt. Dat is dit jaar een kwarteeuw geleden, een mooi moment voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media om het erkenningsinstrument en -beleid in de kijker te zetten. Daarom publiceerden we een digitaal overzichtsmagazine.

drie types kwaliteitslabel Vlaanderen

Erkenning voor 97 organisaties

De voorbije 25 jaar ontvingen bijna 100 collectiebeherende cultureelerfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel het kwaliteitslabel ‘door de Vlaamse overheid erkend museum’, ‘door de Vlaamse overheid erkende erfgoedbibliotheek’ of ‘door de Vlaamse overheid erkende culturele archiefinstelling’. 20 culturele archiefinstellingen, 9 erfgoedbibliotheken en 68 musea zijn momenteel erkend. Alle 97 organisaties vind je in het register van erkende collectiebeherende organisaties.

cover digitaal magazine 25 jaar kwaliteitslabels in Vlaanderen

Digitaal magazine

In het digitale magazine '25 jaar kwaliteitslabels in Vlaanderen' blikken we terug op de afgelopen 25 jaar en kijken we vooruit. In vogelvlucht nemen we je mee van de eerste stappen voor de professionalisering van de museumwerking tot het huidige geïntegreerde cultureelerfgoedbeleid. We staan stil bij het doel van het erkenningsinstrument en lijsten duidelijk de meerwaarde van het kwaliteitslabel op voor een museum, archief of erfgoedbibliotheek. Als departement blijven we volop inzetten op het versterken van de erfgoedsector en onderstrepen we het belang van een kwaliteitsvolle en duurzame benadering van cultureel erfgoed.

Laat dit magazine ook een uitnodiging zijn voor collectiebeherende organisaties om met de voorwaarden en criteria als leidraad door te groeien naar een erkenning!

25 jaar kwaliteitslabels in Vlaanderen

Alles over erkende musea, culturele archiefinstellingen en erfgoedbibliotheken

Ontdek ons magazine