Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

20 nieuwe kunstwerken in Collectie Vlaamse Gemeenschap

De minister van Cultuur heeft 20 werken van 11 kunstenaars en 1 kunstenaarsduo aangekocht voor de Collectie Vlaamse Gemeenschap, een publieke kunstcollectie die wordt beheerd door de Vlaamse overheid. Het zijn zowel werken van gevestigde namen die internationaal excelleren, als werken van beloftevolle jonge kunstenaars. Voor het eerst is zelfs een werk geselecteerd dat een performance inhoudt. De aangekochte werken worden toevertrouwd aan de verschillende hedendaagse kunstmusea in Vlaanderen.

Waar er de vorige jaren 250.000 euro voorzien was voor de aankoop van kunstwerken, werd het budget in 2020 voor één keer beperkt tot 150.000 euro. Er ging immers een bedrag van 100.000 euro naar het budget voor de projectsubsidies en de beurzen, om de impact van de coronacrisis in de kunstensector op te vangen.

Relay - Ula Sickle

Keuze weerspiegelt evoluerend kunstlandschap

Voor de keuze van de juiste werken liet de minister zich adviseren door een commissie van 3 experten uit de hedendaagse beeldende kunst. De keuze van de werken weerspiegelt mooi de evoluties binnen het actuele kunstlandschap, dat heel divers is. Het gaat zowel om werken van gevestigde namen die internationaal excelleren, als om werken van veelbelovende jonge kunstenaars die nog volop hun plaats in het veld aan het innemen zijn.

Ook is er een mooi evenwicht qua gebruikte media. Voor het eerst bevat de selectie zelfs een werk dat een performance inhoudt, namelijk Relay van de kunstenares Ula Sickle. Met dit werk zoekt de gerespecteerde Canadees-Poolse choreografe, die in Brussel woont en werkt, het raakvlak tussen haar discipline en de beeldende kunst op. Dergelijke projecten zorgen voor een belangrijke ontwikkeling in het hedendaagse kunstenveld.

Twee op de drie kunstenaars zijn vrouwen

Net als in 2018 en 2019 zijn de werken overwegend van vrouwelijke kunstenaars. Sommige van deze kunstenaars hebben al een prominente positie in het Vlaamse kunstenveld en daarbuiten, maar er zijn ook een aantal opkomende talenten bij, die een plaats in de collectie verdienen. Een van hen is Lisa Vlaemminck, met het werk Nuclear Plant, dat de commissie overtuigde door zijn picturale kracht en kenmerkende beeldtaal.

Play White - Bianca Baldi

Aandacht voor etnisch-culturele diversiteit

Dit jaar spelen een aantal van de aangekochte werken actief in op de socio-politieke thematieken en etnisch-culturele diversiteit. Het videowerk Play-White van Bianca Baldi is gebaseerd op het personage Clare Kendry uit Nella Larsens roman Passing. In dat boek vertelt Larsen het verhaal van het zwarte personage Clare Kendry, die in Harlem (New York) probeert te leven als een blanke vrouw, maar daardoor een reeks dramatische gebeurtenissen ervaart. Kunstenares Bianca Baldi is geboren in Zuid-Afrika, maar woont en werkt in Brussel. In haar films, installaties, foto's en beelden richt ze zich op verborgen infrastructuren en machtsverhalen die de geschiedenis van film, studio­fotografie en trompe-l'œil oproepen.

Erkenning van kwaliteit en belang in het Vlaamse kunstenveld

De voortzetting van dit aankoopbeleid is in elk geval heel belangrijk voor de kunstenaars. De aankopen vormen niet alleen een financiële impuls, maar ook een erkenning van de kwaliteit en van het belang van hun werk. Door hun werk in de collectie op te nemen, zorgt de Vlaamse overheid bovendien voor meer (internationale) zichtbaarheid van het Vlaamse hedendaagse kunstlandschap en voor een publiek draagvlak ervoor.

De aangekochte werken worden toevertrouwd aan verschillende hedendaagse kunstmusea in Vlaanderen. Daar worden ze op de juiste manier bewaard en aan het publiek getoond.

Aangekochte werken

  • Nicolas Provost - Stardust + Tokyo Giants (video’s)
  • Marianne Berenhaut - Passoire rouge + Le Lit (museale installaties)
  • Laura Nsengiyumva - PeoPL (installatie + geïllustreerd certificaat + video)
  • Tuur Van Balen & Revital Cohen - 75 Watt (video + objecten)
  • Carole Vanderlinden - Brazzaville (schilderij) + 6 tekeningen: Arbre, Déclaration, Totem, Masque, Champs, Eden
  • Ula Sickle - Relay Unplugged (object + performance)
  • Bianca Baldi - Play-White (video)
  • Lisa Vlaemminck - Nuclear Plant (schilderwerk)
  • Philip Janssens - The Theter (installatie)
  • Laurie Charles  - Vein (schilderwerk)
  • Leyla Aydoslu - LXXXVIII (sculptuur)
  • Remi Verstraete - Zonder titel (41303963) (fotowerk)

Collectie Vlaamse Gemeenschap

Ontdek andere aangekochte werken