Werkingssubsidies voor sociaal-culturele organisaties met een regionale werking
Wat
Per beleidsperiode van vijf jaar kent de Vlaamse Regering werkingssubsidies toe aan sociaal-culturele volwassenenorganisaties met een regionale werking die bijdraagt aan een democratische, duurzame, inclusieve, niet-gesegregeerde en solidaire samenleving. Een sociaal-culturele volwassenenorganisatie kan een werkingssubsidie aanvragen voor een beleidsperiode van vijf jaar.
Voor wie
De Vlaamse Regering kent per regio of voor verschillende regio’s samen telkens aan één sociaal-culturele volwassenenorganisatie werkingssubsidies toe om een regionale werking te ontplooien die zich grotendeels afspeelt in de vrije tijd van volwassenen. Die werking moet relevant zijn en een uitstraling hebben voor de betrokken regio(‘s), afgestemd zijn op de specifieke maatschappelijke uitdagingen van deze regio(’s) en complementair zijn aan wat andere spelers in diezelfde regio realiseren.
De regionale werking moet zich afspelen in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad of in één of meer referentieregio’s zoals bepaald in het Regiodecreet van 3 februari 2023.
Werkingssubsidies ondersteunen deze organisaties om sociaal-culturele praktijken op te zetten die ertoe bijdragen dat mensen zich verbinden, kritisch nadenken over wat in de samenleving gebeurt en experimenteren met nieuwe maatschappelijke spelregels.
De werking van deze organisaties met een regionale werking kenmerkt zich door vier sociaal-culturele functies: de gemeenschapsvormende functie, de maatschappelijke bewegingsfunctie, de leerfunctie en de cultuurfunctie.
De sociaal-culturele praktijken van deze organisaties zijn altijd een unieke combinatie van processen gericht op leren, cultuur maken en smaken, maatschappelijke beweging of gemeenschapsvorming.
Lees meer over de krachtlijnen van het nieuwe decreet. Ook de website van Socius maakt je verder wegwijs in het decreet.
Hoe en wanneer aanvragen
Om in aanmerking te komen voor een werkingssubsidie, dien je voor de start van een nieuwe beleidsperiode een aanvraag in. Voor de beleidsperiode 2026-2030 kan je een aanvraag indienen uiterlijk op 15 december 2024. Lees ook de richtlijnen.
Een subsidieaanvraag dien je in via KIOSK.
Subsidievoorwaarden
- De sociaal-culturele werking van de organisatie speelt zich hoofdzakelijk af binnen de vrije tijd van volwassenen. Het gedeelte van de gesubsidieerde werking dat zich eventueel uitzonderlijk buiten de vrije tijd afspeelt, verantwoordt de organisatie vanuit haar missie en visie.
- De organisatie toont een bovenlokale sociaal-culturele werking aan van minstens twee jaar onmiddellijk voorafgaand aan de aanvraag.
- De organisatie neemt een brugfunctie op in de samenleving.
Wat na de aanvraag
Ten laatste op 30 december krijg je een bericht of je aanvraag ontvankelijk is.
Een beoordelingscommissie gaat na of je ontvankelijke aanvraag voldoet aan de subsidievoorwaarden en toetst die vervolgens aan de hand van de beoordelingscriteria uit het decreet.
Ten laatste op 30 april 2025 krijg je een voorlopig advies. Als organisatie kan je binnen de 15 dagen een repliek indienen op basis van feitelijke onjuistheden in het voorlopig advies.
Uiterlijk op 15 juli 2025 krijg je het definitief advies van de beoordelingscommissie.
De Vlaamse Regering beslist tegen 30 september 2025 over de subsidiebedragen.
Na toekenning: verplichtingen
De organisaties die een werkingssubsidie ontvangen zijn gebonden aan een aantal subsidievereisten. Zo is een organisatie o.m. verplicht om:
- bij alle publieke communicatie het logo van de Vlaamse Gemeenschap te vermelden
- jaarlijks, uiterlijk op 31 maart, een financieel verslag in te dienen
- uiterlijk op 31 maart van het derde werkingsjaar van de beleidsperiode, een voortgangsrapport over de inhoudelijke werking in te dienen. Voor de komende beleidsperiode is dit 31 maart 2028.
- de principes van goed bestuur na te leven.
Download het overzicht van alle ontvankelijkheidsvoorwaarden, subsidievoorwaarden, beoordelingscriteria en subsidievereisten.
VERANTWOORDINGSSTUKKEN
Lees meer over de documenten die je moet aanleveren en download de sjablonen.
Financiële en functionele verantwoordingNa toekenning: toezicht op de aanwending van de subsidie
Financieel toezicht
Het Departement Cultuur, Jeugd en Media controleert jaarlijks de financiële verantwoordingsstukken. Hier wordt onder meer gecontroleerd of de verantwoording boekhoudkundig correct is, en of de subsidie wordt aangewend waarvoor ze bedoeld is.
Functioneel toezicht
In het vijfde jaar van de beleidsperiode evalueert het departement de kwaliteit van de werking van de organisatie aan de hand van een plaatsbezoek. Ze laat zich hiervoor bijstaan door twee externe experten.
Na de evaluatie van de werking beoordeelt een beoordelingscommissie de subsidieaanvraag van de sociaal-culturele volwassenenorganisatie met een regionale werking. Het resultaat van de evaluatie en de beoordeling komt samen in één geïntegreerd advies. Dit advies kan bindende aanbevelingen bevatten. Bij de volgende evaluatie wordt nagegaan hoe een organisatie met eventuele aanbevelingen is omgegaan.
Als een organisatie een negatief advies krijgt, belandt ze in een remediëringstermijn van maximaal twaalf maanden. Voor het einde van de remediëringstermijn dient de organisatie een remediëringsrapport in. Een beoordelingscommissie beoordeelt het remediëringsrapport. Als het remediëringsadvies van de beoordelingscommissie positief is, wordt de organisatie verder gesubsidieerd. Als het remediëringsadvies negatief is, kan de Vlaamse Regering beslissen om de subsidie stop te zetten.
Meer info of hulp nodig?
Inhoudelijke vragen | Vragen over een lopend dossier in KIOSK | Technische vragen over KIOSK
Gebruik het contactformulier