Overslaan en naar de inhoud gaan

Informatiedag topstukken

Op woensdag 13 november 2024 organiseert het Departement Cultuur, Jeugd en Media, samen met FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, een informatiedag over topstukken. Houd de datum alvast vrij, want die dag krijg je een antwoord op al je vragen over het Topstukkendecreet.

Familieportret van Frans Floris

Wat

Het Topstukkendecreet beschermt het roerend cultureel erfgoed van uitzonderlijk belang. Het decreet zorgt ervoor dat zeldzame en unieke objecten en verzamelingen niet verloren gaan.

Is jouw museum, erfgoedbibliotheek of culturele archiefinstelling in het bezit van een of meerdere topstukken? Wat betekent dat precies voor de werking? Welke rechten en plichten heb je als topstukbeheerder? Is het mogelijk om bij de Vlaamse overheid voorstellen in te dienen tot aankoop van topstukken? Hoe gaat dat in zijn werk? Welke maatregelen moet je in acht nemen om de stukken in de beste omstandigheden te bewaren? En heb je al gehoord over de nieuwe regelgeving voor dubbel beschermde topstukken en de nieuwe richtlijnen voor de belichting van topstukken op papier?  

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media en FARO, Vlaams steunpunt voor Cultureel Erfgoed, organiseren dit najaar een informatiedag die een antwoord biedt op al je vragen over topstukken en voldoende ruimte laat voor netwerking en dialoog.  

Wanneer en waar

Programma

10.00 uur

Welkomstwoord 

10.10 uur

‘Wat houdt het topstukkenbeleid van de Vlaamse overheid in?’ door Hannelore Magnus

10.30 uur

Eerste ronde parallelsessies: keuze tussen 4 sessies

12.00 uur

Lunch

13.00 uur

Tweede ronde parallelsessies: keuzes tussen 4 sessies

14.30 uur

Plenaire terugkoppeling en afsluiter

15.00 uur

Einde



Parallelsessies 

Sessie 1. Bescherming als topstuk | Marthe Lemmens 

Tijdens deze sessie gaan we dieper in op de basics. Welke criteria bepalen of iets een topstuk is? Wat houdt een bescherming in? Hoe wordt een cultuurgoed een topstuk? Hoe dien je een aanvraag in? Wat is de rol van de Topstukkenraad en de status van de Topstukkenlijst? 

Sessie 2: Behoud en beheer van topstukken | Pascale Van Kerckvoorde 

Het behoud van topstukken vergt extra aandacht van collectiebeheerders. Welke rechten en plichten gelden bij fysische ingrepen aan een topstuk, zoals een reiniging of restauratie? Hoe vraag je een subsidie aan? Wat doen de Vlaamse overheid en de Topstukkenraad rond de bewaaromstandigheden van topstukken? Zijn er specifieke richtlijnen rond de bewaring, tentoonstelling of digitalisering van een topstuk? 

Sessie 3. Uit- en invoer van cultuurgoederen/Indemniteit voor inkomende bruiklenen/Shared liability | Geert Elshout 

Een cultuurgoed of topstuk verhuizen of in bruikleen geven, vooral naar het buitenland, doe je niet zomaar even. Is er een melding, toelating, vergunning of vrijstelling nodig? Tijdens deze sessie hoor je wat je in orde moet brengen voor de verplaatsing van een cultuurgoed of topstuk binnen of buiten Vlaanderen of buiten de EU. Ook de regeling voor de invoer van cultuurgoederen wordt behandeld. Tot slot lichten we het verhaal van indemniteit en shared liability nader toe. 

Sessie 4. Topstukken verwerven | Hans Feys 

Soms doet zich een unieke kans voor om een topstuk te (laten) verwerven voor de Vlaamse Gemeenschap. Hoe werkt het Topstukkenfonds en hoe verloopt de aankoopprocedure in de praktijk? Hoe zit het met het voorkooprecht op topstukken en de inbetalinggeving ter vereffening van de erfbelasting? En welke rol kan je organisatie daarin spelen? 

 

De sprekers gaan tijdens de sessies graag in op specifieke vragen om de informatiedag zo praktijkgericht mogelijk te maken. Bezorg je vragen bij voorkeur op voorhand aan FARO (anne.milkers@faro.be). 

Inschrijvingen

Inschrijven kan binnenkort via de kalender op de FARO-website