Gedaan met laden. U bevindt zich op: Agentschap Binnenlands Bestuur in 2022 Jaarbeeld 2022

Agentschap Binnenlands Bestuur in 2022

2022 was het jaar waarin de oorlog in Oekraïne begon. Amper bekomen van de coronacrisis, stonden lokale besturen en andere organisaties uit ons brede werkveld plots voor de uitdaging om een omvangrijke groep vluchtelingen op te vangen. In het verhaal ‘samen sterk’ blikken we terug op deze bewogen periode. We zetten ook enkele van onze andere realisaties uit 2022 in de etalage. Laat je inspireren door onze brede waaier aan producten en diensten waarmee we burgers en besturen willen verbinden en versterken.

Samen sterk

Handen met vlag Oekraïne

Vanaf het begin van de vluchtelingstroom uit Oekraïne was al duidelijk dat 1 speler de puzzel rond de opvang en huisvesting in Vlaanderen niet kon leggen. De Vlaamse Regering riep een taskforce in het leven om de samenwerking tussen verschillende domeinen en bestuurslagen in goede banen te leiden. Aan het hoofd van de taskforce Oekraïne stonden Jeroen Windey en Helmer Rooze, de leidend ambtenaren van respectievelijk het Agentschap Binnenlands Bestuur en het Agentschap Wonen in Vlaanderen. In het dubbelinterview ‘samen sterk’ blikken beide hoofdrolspelers terug op deze bewogen periode. Een van hun conclusies is dat de slagkracht en wendbaarheid van de lokale besturen doorslaggevend was voor de succesvolle werking van de taskforce Oekraïne.

Overstijgen van beleidsdomeinen en bestuurslagen

De multidisciplinaire en transversale aanpak van de taskforce Oekraïne hanteert ABB ook bij veel andere vraagstukken. Vanuit zijn unieke positie tussen lokale besturen en Vlaamse overheid stimuleert het agentschap samenwerking tussen verschillende beleidsdomeinen en bestuurslagen. Dit doet het agentschap onder meer met de uitbouw van een ecosysteem van experten lokaal bestuur binnen de Vlaamse overheid. In ons jaarbeeld 2022 vind je voorbeelden van hoe het agentschap expertise samenbrengt vanuit verschillende invalshoeken:

  • Lees hoe Plan samenleven doelgroepen en thema’s overstijgt en resoluut gaat voor horizontale oplossingen. Plan Samenleven is een contract tussen de lokale besturen en de Vlaamse overheid. Het focust op 7 uiteenlopende doelstellingen die bijdragen aan het samenleven in diversiteit.
  • Het verhaal over 20 jaar Stadsvernieuwing toont dat steden plaatsen zijn waar alle maatschappelijke uitdagingen samenkomen: mobiliteit, dienstverlening, nood aan openbare ruimte, wonen,.. Stadsvernieuwingsprojecten gaan over meer dan infrastructuur, ze pakken uitdagingen plaatsgericht en in samenhang met elkaar aan.
  • Het verhaal over het Vlaamse Randbeleid toont voorbeelden uit 2022 van de gecoördineerde aanpak over alle domeinen heen. Met het project Broedplekken Brussel faciliteren we sectoren als wonen, onderwijs, werk, welzijn om hun krachten nog meer te bundelen en te versterken.

Partner in beleidsontwikkeling en -uitvoering

Ook in 2022 ondersteunden we het beleid van onze Vlaamse ministers Somers, Dalle en Weyts. Samen met onze partners binnen en buiten de Vlaamse overheid werkten we aan de verdere ontwikkeling, uitvoering en evaluatie van het beleid. 2022 in cijfers bevat details over bijvoorbeeld de 5.193 adviesvragen die we beantwoordden, de 4,6 miljard euro aan financiële steun die we in 2022 uitbetaalden. Of de 5.734 besluiten en de 1.076 klachten die we voorbereiden voor de minister van Binnenlands Bestuur en de provinciegouverneurs in hun rol als toezichthoudende overheid.

Enkele andere voorbeelden van onze ondersteuning:

Kennisproducten

ABB speelt in op de nood naar betrouwbare cijfers en kennis.

  • We breidden ons aanbod aan Kennisproducten gestaag uit. In 2022 lanceerden we onder andere een nieuwe BBC-tool, het dashboard van de barometer samenleven en enkele nieuwigheden in de Gemeente-Stadsmonitor.
  • Medewerkers van lokale besturen en centrale overheden kregen in 2022 toegang tot de besluitendatabank. Je vindt er 154.000 lokale besluiten en reglementen die je kan gebruiken als inspiratiebron.

Wendbare en slagkrachtige lokale besturen

Tijdens de Oekraïne- en coronacrisis bewezen lokale besturen dat ze maatschappelijke uitdagingen wendbaar en slagkrachtig kunnen aanpakken. In de zoektocht hoe het lokale overheidsniveau nog meer autonomie en doorzettingsmacht kan krijgen, ging eind 2022 de commissie decentralisatie van start. ABB stond mee in voor de samenhang tussen de verschillende decentralisatievoorstellen. De projectmedewerker geeft een kijkje achter de schermen en getuigt over het belang van meer transversale en interbestuurlijke samenwerking.