Gedaan met laden. U bevindt zich op: Plan Samenleven: 24 acties voor samenleven in diversiteit Jaarbeeld 2022

Plan Samenleven: 24 acties voor samenleven in diversiteit

In 2022 vond de kick-off van Plan Samenleven plaats. Lees hoe dit contract tussen lokale besturen en Vlaamse overheid focust op 7 doelstellingen die bijdragen aan het samenleven in diversiteit. Dankzij financiële en inhoudelijke ondersteuning laten 103 lokale besturen lokale initiatieven rond diversiteit groeien en bloeien. We spraken met ABB-collega’s Bart Vandenbussche en Kelly Demol.

Wat is Plan Samenleven juist?

Bart: “Een initiatief waarmee de Vlaamse overheid lokale besturen financieel én inhoudelijk ondersteunt voor samenlevingsprojecten. Het plan draait rond de 7 prioritaire doelstellingen die van samenleven in diversiteit een succesverhaal maken. Bijvoorbeeld veiligheid & leefbaarheid, maar ook rond thema’s als competenties en non-discriminatie. Het doel is om iedereen in onze superdiverse samenleving de kansen te geven om zich te ontwikkelen. Tegelijkertijd stimuleren we dat iedereen zijn schouders onder de samenleving zet.”

Wat is nieuw?

Bart: “Vlaams minister Somers wil de doelgroepen en thema’s overstijgen. Hij gaat resoluut voor horizontale oplossingen zoals onderwijs, werk, cultuur, zorg of sport. Plan Samenleven geeft de lokale besturen ook veel meer zeggenschap over het lokale diversiteitsbeleid dan vroeger. Zij kennen de lokale noden en weten welke projecten het best werken. Zij bepalen of ze het zelf doen of in samenwerking met verenigingen en organisaties.”

We overstijgen doelgroepen en thema’s en lokale besturen krijgen veel meer zeggenschap over het lokale diversiteitsbeleid dan vroeger.

Bart Vandenbussche

Beleidsmedewerker Samenleven

Hoe kwam het plan tot stand?

Kelly: “Na een oproep tekenden meer dan 100 lokale besturen in op de doelstellingen (zie kaartje). In de deelnemende steden en gemeenten leven ongeveer 80% mensen met buitenlandse herkomst, maar dat is niet de enige focus. Het plan richt zich ook op bijvoorbeeld mensen met een handicap, of vrouwen. Samen met die besturen werkten we de 7 doelstellingen uit tot 24 concrete acties. Voorbeelden van zulke acties zijn zomerscholen, wijkverbeteringscontracten, buddyprojecten en correspondentietesten. We zochten naar initiatieven waarvan we al weten dat ze goed werken. Zo hoeven lokale besturen het warm water niet opnieuw uit te vinden.”

“Plan Samenleven ondersteunt niet alleen financieel. We bieden ook inhoudelijke ondersteuning en begeleiding waar nodig. Lokale besturen kunnen beroep doen op de ervaring en knowhow van organisaties zoals Plan International, Inter en Agentschap Integratie en Inburgering. Ze konden ook aangeven voor welke thema’s zij zelf het voortouw willen nemen en voor welke ze van anderen willen leren, want we werken met zogenaamde mentorbesturen die hun expertise delen. Ze brengen lokale besturen samen in een lerend netwerk waar intervisie plaatsvindt over hun methodieken en tools.”

Over welke projecten gaat het precies?

Bart: “Stad Lier trekt bijvoorbeeld het lerende netwerk over de schoolcoaches of brugfiguren die kwetsbare gezinnen ondersteunen en wegwijs maken. De stad deelt de expertise over onder andere de aanwerving van brugfiguren, de praktische organisatie en samenwerking met partners. Sint-Niklaas deelt het preventieproject en toont hoe ze workshops voor jongeren organiseren in de strijd tegen radicalisering, polarisering en extremisme. Oostende neemt de lead rond begeleiding naar werk. Team Up brengt er vrijwillige mentors samen met nieuwkomers en werkzoekenden met een migratieachtergrond om hen te begeleiden bij de zoektocht naar werk. Voor de uitvoering van alle projecten uit Plan Samenleven trok de Vlaamse overheid 14 miljoen euro uit in 2022.”

Plan Samenleven ondersteunt niet alleen financieel. We bieden ook inhoudelijke ondersteuning en begeleiding waar nodig.

Kelly Demol

Beleidsmedewerker Samenleven

Kelly: “Plan Samenleven is een contract tussen de lokale besturen en de Vlaamse overheid. Aan iedere actie hangen enkele indicatoren vast. We meten bijvoorbeeld hoeveel burgers of professionals een omstaanderstraining volgen. De planlast beperken we. Lokale besturen mogen zelf rapporteren over hun vooropgestelde cijfermatige doelstelling. We verwachten geen uitgebreide inhoudelijke rapportage. Binnenkort delen we op de website goede praktijkvoorbeelden om lokale besturen te inspireren.”

Waar hoop je over een jaar te staan?

Bart: “Plan Samenleven schoot nog niet zo lang uit de startblokken, maar zette wel al dingen in gang. We zorgt voor een nieuwe dynamiek. Met de Vlaamse steun kunnen steden en gemeenten opschalen wat goed loopt en komt er ruimte voor nieuw beleid. Straffe ideeën die bij gebrek aan mensen en middelen bleven liggen, kunnen ze nu toch uitvoeren. Goede projecten en methodieken kunnen ze ook in andere besturen toepassen, waardoor ze niet honderden maar tienduizenden mensen bereiken. Ik kijk met veel nieuwsgierigheid uit naar wat de komende jaren brengen.”

Meer weten over Plan Samenleven? Kijk op plansamenleven.be.