Emissie, concentratie en depositie: hoe meten we stikstof in Vlaanderen?
Als u over stikstof leest in krantenartikels en online berichten, dan gaat het de ene keer over emissies en dan weer over depositie. Hoe zit dat nu eigenlijk? Wie meet dat, en hoe?
Impactscoretool: bereken uw impact op de Europees beschermde natuurgebieden
Met de impactscoretool berekent u welke impact uw bedrijf heeft op beschermde natuur in de buurt. Die tool maakt dus gebruik van VLOPS-IFDM. Zo berekent u bijvoorbeeld ook of de bouw van een nieuwe stal of de uitbreiding van uw veestapel een impact heeft op de stikstofdepositie in de omliggende natuur.
Naast de impactscoretool bestaat ook de IMPACT-tool(opent in nieuw venster): daarmee berekent u concentraties en deposities van vervuilende stoffen die zich via de lucht verspreiden.
Op welke cijfers baseert de Programmatische Aanpak Stikstof zich?
Als de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) het heeft over bedrijven die een impact hebben op habitatrichtlijngebieden, dan is dat op basis van de depositiegegevens die uit de impactscoretool komen, meer bepaald uit het gekoppelde VLOPS-IFDM-model. Die maakt gebruik van meetgegevens, emissie-aangiftes, weer- en luchtdata, enzovoort.
Voor de opvolging van de PAS kijkt de Vlaamse overheid naar de evolutie van alle cijfers: emissies, concentraties én deposities. Tenslotte is alles met elkaar verbonden.