Besluit Vlaamse Regering over het flankerende beleid PAS
De Vlaamse Regering heeft op vrijdag 20 september 2024 het besluit over het flankerend beleid in uitvoering van de programmatische aanpak stikstof (PAS) definitief goedgekeurd. Het besluit verscheen op 25 oktober 2024 in het Belgisch Staatsblad(opent in nieuw venster) en trad op 1 november 2024 in werking. Het flankerend beleid ondersteunt landbouwbedrijven die via hun stikstofuitstoot een grote impact hebben op nabijgelegen, Europees te beschermen natuurgebieden.
Dat Besluit van de Vlaamse Regering regelt het flankerend beleid voor wat betreft oranje bedrijven en bedrijven gelegen in één van de maatwerkgebieden of in de zone van twee kilometer rond die gebieden. Een oranje bedrijf heeft een impactscore van 5% of meer.
Vergoedingen en voorwaarden
Het BVR ‘Flankerend beleid in uitvoering van de PAS’ bepaalt de mogelijke vergoedingen in het kader van de stopzetting van een veeteelttak of van een reconversie naar akkerbouw, voor oranje bedrijven en veehouderijen gelegen in de maatwerkgebieden. Ook in een tegemoetkoming voor bedrijfsadvies is voorzien.
De voorwaarden en de verbintenissen om in aanmerking te komen voor die vergoedingen zijn gedetailleerd opgenomen. Het BVR bepaalt eveneens de mogelijke onderdelen van de vergoedingen.
Een vergoeding kan aangevraagd worden o.a. voor het verlies van het gebruik van de goederen die al dan niet in eigendom zijn van de aanvrager en waarvan het gebruik naar aanleiding van de stopzetting van de veeteelttak of de reconversie, wordt stopgezet (bv. winstderving, verlies van dieren, verlies van materiaal,… ). Ook de kosten voor de sloop van bedrijfsgebouwen komen in aanmerking. In voorkomend geval zal de lokale grondenbank ‘herstructureringsprogramma stikstof’ de onroerende goederen die naar aanleiding van de stopzetting van een veeteelttak of een reconversie niet meer kunnen gebruikt worden en die door de veehouderij te koop worden aangeboden, aankopen en beheren.
Aanvragen vergoeding
Vanaf 1 november kan een oranje bedrijf of een bedrijf dat gelegen is in en in de nabijheid van een maatwerkgebied (Turnhouts Vennengebied, Kalmthoutse heide, de Maten, de Mechelse Heide en de Voerstreek), een aanvraag voor een vergoeding indienen via het vergoedingenloket dat de VLM ter beschikking stelt. Een bedrijf kan weten dat het oranje is door een berekening te doen via de online impactscoretool.(opent in nieuw venster) Voor oranje bedrijven wordt gewerkt met een éénmalige oproep. De aanvraag van een oranje bedrijf moet uiterlijk op 15 januari 2025 worden ingediend. Voor het indienen van een aanvraag van een bedrijf dat gelegen is in en in de nabijheid van een maatwerkgebied is geen uiterlijke datum bepaald. Die bedrijven kunnen ook na 15 januari 2025 nog een aanvraag indienen.
De landcommissie zal de aanvraag behandelen. De VLM werkt momenteel aan een infobrochure voor landbouwbedrijven en consulenten en zal die in oktober ter beschikking stellen op de website van de Vlaamse Landmaatschappij(opent in nieuw venster).
Meer informatie
- Besluit van de Vlaamse Regering over het flankerend beleid ter uitvoering van de programmatische aanpak stikstof(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Nota aan de Vlaamse Regering over het flankerend beleid ter uitvoering van de programmatische aanpak stikstof(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Raad van State afdeling Wetgeving(PDF bestand opent in nieuw venster)