Gedaan met laden. U bevindt zich op: Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van bijkomende ammoniakemissiereducerende maatregelen Stikstof in Vlaanderen

Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van bijkomende ammoniakemissiereducerende maatregelen

Nieuwsbericht
11 juni 2024

De Vlaamse Regering keurde op vrijdag 7 juni 2024 het besluit tot vaststelling van bijkomende ammoniakemissiereducerende maatregelen(PDF bestand opent in nieuw venster) principieel goed. Wanneer een exploitant van een veehouderij ter realisatie van zijn PAS-referentie 2030 gebruik wil maken van één of meer van de geselecteerde maatregelen of technieken, kan hij die via een melding laten opnemen in zijn omgevingsvergunning. De maatregelen mogen niet gepaard gaan met vergunningsplichtige handelingen, inrichtingen of activiteiten

Advies Raad van State

De Raad van State heeft 30 dagen de tijd om een advies over dit besluit te geven. Daarna kan de Vlaamse Regering het besluit definitief goedkeuren. Het besluit zal in werking treden de tiende dag na publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Andere maatregelen dan beweiden


Via een decreet van 17 mei 2024 werd in artikel 9, §2, van het Stikstofdecreet een bepaling opgenomen waardoor de exploitant de ammoniakemissiereducerende maatregel van beweiden via de meldingsprocedure van het decreet betreffende de omgevingsvergunning kan laten opnemen in zijn vergunning, ter realisatie van zijn PAS-referentie 2030.
Tevens werd in hetzelfde artikel 9, §2, een bepaling opgenomen die de Vlaamse Regering opdracht geeft om bijkomende ammoniakemissiereducerende maatregelen vast te stellen die eveneens via de meldingsprocedure aan de vergunning kunnen toegevoegd worden.

De Vlaamse Regering heeft hieraan uitvoering gegeven door op vrijdag 7 juni 2024 een ontwerpbesluit principieel goed te keuren dat een lijst bevat van technieken en maatregelen die via de meldingsprocedure aan de vergunning kunnen toegevoegd worden. Het betreft technieken en maatregelen die niet gepaard gaan met vergunningsplichtige handelingen, inrichtingen of activiteiten, en die tevens geen inhoudelijke afweging in het kader van een ander omgevingsaspect dan stikstofemissie vereisen.

Het gaat om een selectie van technieken en maatregelen opgenomen in de bijlage van het decreet van 19 april 2024 over ammoniakemissiereducerende maatregelen. Dit decreet is momenteel nog niet in werking getreden. Van zodra dat wel het geval is, kunnen de maatregelen van de PAS-lijst, die opgenomen zijn in de lijst die als bijlage gevoegd is bij dat decreet, opgenomen worden in de vergunning.

Machtiging minister

Het ontwerpbesluit machtigt tevens de Vlaamse minister, bevoegd voor de omgeving en de natuur, om nog andere ammoniakemissiereducerende maatregelen aan te duiden die eveneens via de meldingsprocedure aan de omgevingsvergunning kunnen toegevoegd worden. De voorwaarde is ook hier dat het maatregelen betreft die niet gepaard gaan met vergunningsplichtige handelingen, inrichtingen of activiteiten, en die tevens geen inhoudelijke afweging in het kader van een ander omgevingsaspect dan stikstofemissie vereisen.