Ledebergse Scheldemeander: Groen-blauw netwerk
In totaal wordt bijna 18 ha aan nieuwe parken, aangelegd in Ledeberg en Gentbrugge langsheen de Schelde, met elkaar verbonden door een wandel- en fietspad. Elk park heeft zijn eigen karakter.
- Locatie
- Gent
- Type problematiek
- Droogte, Hitte, Wateroverlast
- Type maatregel
- Bebossen, Ontharden, Ruimte voor water
- Type
- Voorbeeld in de praktijk
Context
Het Ruimtelijk Structuurplan Gent voorziet in groenassen die groen en natuur tot in de stad en binnen het bereik van de stadsbewoners brengen. De Ledebergse Scheldemeander is zo’n groenas en is eigenlijk een kortsluiting tussen 2 groenassen: hij volgt gedeeltelijk de Groenas Bovenschelde om vervolgens over te gaan in de Groenas Benedenschelde. Het project kreeg een doorstart in 2008 met het stadsvernieuwingsproject ‘Ledeberg leeft’, dat onder andere tot doel heeft om Ledeberg meer en mooier groen te bezorgen. De realisatie van de groenassen uit het RSG worden nu ook vanuit klimaatadaptatie hoger op de agenda geplaatst.
Projectbeschrijving
In totaal wordt bijna 18 ha aan nieuwe parken, aangelegd in Ledeberg en Gentbrugge langsheen de Schelde, met elkaar verbonden door een wandel- en fietspad. Elk park heeft zijn eigen karakter. In het Hospicepark (gerealiseerd) ligt de nadruk op rustig genieten met zicht op de Schelde, beneden ligt een poel die het kwelwater opvangt dat van het talud vloeit. Het Arbedpark Noord (gerealiseerd) is 3,5 ha groot, en kreeg een sterke ecologische inrichting door het gebruik van verschillende bodems, de realisatie van een gesloten waterkringloop en het extensieve beheer van de Scheldedijken. Bovenop een kleiige onderlaag kwam een lichte zandgrond. Het park watert af naar enkele vijvers tegen de Scheldedijk. Daar werd veen in de grond gestoken, dat water opzuigt als een spons. W&Z nv stond in voor een dijkverhoging. Na de zomer van 2017 komen nieuwe stukken park bij langs de Schelde (Zie de overzichtskaart op de foto).
Financiering
Eigen middelen + partners.
Beleidsinstrumenten
- Ruimtelijk Structuurplan, Groenstructuurplan.
- Stadvernieuwingsproject ‘Ledeberg leeft’.
- Grondaankoop en onteigening.
- Afspraken met eigenaars en groene voorwaarden voor bouwprojecten.
- Participatie: bij elk parkontwerp worden er inspraakmomenten georganiseerd.
Toegepaste adaptatiemaatregelen
- Het ontwikkelen van een netwerk van natuurgebieden (Hoewel in het geval van de Ledebergse Scheldemeander de verbinding van parken in eerste instantie gepland was vanuit recreatief oogpunt).
- Klimaatadaptatie opnemen als principe in openbare aanbestedingen.
- Klimaatrobuust structuurplan.
- Parken omvormen tot klimaatbuffer
- Infiltratievelden en –stroken met bovengrondse wateropslag.
- Meer bomen in de straat.
- Openleggen en beleefbare waterlopen.
- Ontharding
- Promoten fietsverkeer en/of openbaar vervoer en/of autoluwe zones
- Maatregelen tegen hitte (bijv. schaduw)
Succesfactoren
Er wordt steeds gezocht naar win-win-situaties. Via het stadvernieuwingsproject ‘Ledeberg leeft’ kreeg de realisatie van de Ledebergse Scheldemeander uit het RSG vleugels. Via een samenwerking met partners kunnen diverse doelstellingen sneller en efficiënter gerealiseerd worden: tegelijk versterken van de groenassen, herwaarderen van de waterlopen, uitbouwen van een fiets- en voetgangersnetwerk, ...
Locatie
Ledebergse Scheldemeander
- Adres
Ledeberg
Routeplanneropent in nieuw venster
Gent