Gedaan met laden. U bevindt zich op: Fusie van Merelbeke en Melle: de snelste fusie Lopende fusietrajecten 2019-2024

Fusie van Merelbeke en Melle: de snelste fusie

3 maanden, meer hadden ze niet nodig in Merelbeke en Melle om van een principiële beslissing tot een definitieve fusie te komen tussen de 2 gemeenten. In 2025 wordt Merelbeke-Melle de nieuwe gemeente, die  37.160 inwoners zal tellen. Een blits fusieverhaal in de zuidoostrand van Gent.

Gelijkwaardige partners

Bénédicte Buylen en Lena De Smaele - AD van Merelbeke en Melle
Lena De Smaele (links) - algemeen directeur van Melle en Bénédicte Buylen (rechts) algemeen directeur van Merelbeke

Bénédicte Buylen is algemeen directeur van Merelbeke: “Los van het verschil in aantal inwoners en oppervlakte zijn er veel overeenkomsten tussen Merelbeke en Melle. Je hebt verstedelijkte kernen die raken aan Gent en die uitlopen in meer landelijke gebieden. Zoals in andere Vlaamse gemeenten, zorgt de mix van woon-, werk- en schoolverkeer voor dagelijkse files op de grote verkeersassen. Daarmee is mobiliteit een voorbeeld van een gelijkaardige uitdaging in Melle en Merelbeke.”

In Melle is Lena De Smaele de algemeen directeur: “Als je kijkt naar Melle en Merelbeke, dan zie je eenzelfde type gemeente met een gelijkaardig inwonerprofiel. Die overeenkomst vormt een stevig draagvlak voor de fusie. Het lijkt de logica zelf om samen de uitdagingen van de toekomst aan te gaan – denk bijvoorbeeld aan de digitalisering, mobiliteit en verduurzaming. We staan sterker samen dan alleen. Sinds de principiële beslissing om te fuseren, ging het heel snel, maar het voortraject heeft meer tijd gevraagd.”

Geesten laten rijpen

Bénédicte Buylen: “Voor mijn job hier in Merelbeke was ik aan de slag in Wachtebeke. Op dat moment was er eventueel sprake van een mogelijke fusie met onder andere Zelzate, Assenede of Lochristi maar er waren nog geen concrete stappen genomen. Kleinere gemeenten staan veel meer onder druk om hun opdrachten goed te blijven vervullen en automatisch wordt er meer gedacht in de richting van een fusie. In Merelbeke waren ze daar niet mee bezig.

Lena De Smaele: “Een goede verstandhouding binnen de beide administraties is van cruciaal belang, uiteindelijk zijn het de mandatarissen en de personeelsleden die de fusie moeten (uit)dragen. We hoopten dat de principiële beslissing er voor het zomerreces van 2023 zou komen, want dat zou ons meer voorbereidingstijd geven. Maar die werd over de vakantiemaanden heen getild. In september volgde de officiële bevestiging en kon de volgende fase van het proces starten.”

We willen samen van Merelbeke-Melle een sterkere organisatie maken, daarom houden we alles tegen het licht en kijken we in eerste instantie naar de kwaliteit.
Bénédicte Buylen - algemeen directeur van Merelbeke

Bénédicte Buylen

Algemeen directeur van Merelbeke

Wederzijds respect

Bénédicte Buylen: “Ieder fusieverhaal is uniek en kent een eigen verloop en dynamiek. In het verhaal Melle-Merelbeke is het uitgangspunt dat we beide besturen als gelijkwaardig beschouwen en dat proberen we op verschillende manieren in de praktijk om te zetten. In de samenstelling van de werkgroepen zijn bv. de beide besturen altijd vertegenwoordigd.”

Lena De Smaele: “Merelbeke had de geschikte persoon als transitiemanager in huis. Hij werkt nauw samen met de adjunct-transitiemanager uit Melle. We hebben beiden echt wel nodig om het proces correct en efficiënt te laten verlopen. Bénédicte en ik kunnen onmogelijk alles zelf in handen nemen, als die fusie-uitdagingen bovenop onze dagdagelijkse taken komen, kan je onmogelijk kwaliteit afleveren. Voor specifieke opdrachten zoals de bestuurskrachtanalyse of de communicatiecampagne over de nieuwe naam hebben we ad hoc externe begeleiding ingeroepen.” In de toekomst verwachten we nog voor ICT of personeelsbeleid ondersteuning nodig te hebben.

Een goede verstandhouding binnen de beide administraties is van cruciaal belang, uiteindelijk zijn het de mandatarissen en de personeelsleden die de fusie moeten (uit)dragen.
Lena Smaele - algemeen directeur Melle

Lena De Smaele

Algemeen directeur van Melle

Tot nieuwe eenheid komen

Bénédicte Buylen: “Nu de definitieve beslissing er is, begint het concrete werk. De focus verschuift nu naar de uitvoering in de praktijk. We willen samen van Merelbeke-Melle een sterkere organisatie maken, daarom houden we alles tegen het licht en kijken we in eerste instantie naar de kwaliteit. Als een bestaande oplossing van Melle beter is dan die van Merelbeke, kiezen we daarvoor in plaats van die uit de grotere structuur van Merelbeke. Als we voor een derde oplossing kiezen die niet uit Merelbeke of Melle komt, dan is het voor iedereen nieuw.”

Lena De Smaele: “Hoe dichter je bij de fusie komt, hoe concreter de vragen van de medewerkers worden. Uiteraard willen ze weten wat ze precies gaan doen en waar ze zullen terechtkomen. Daarop antwoorden is een uitdaging omdat we niet weten wat de komende legislatuur nog allemaal zal brengen. Ik vermoed dat we na 1 januari 2025 sowieso 6 jaar nodig zullen hebben om de nieuwe eenheid stevig te laten wortelen, maar ondertussen kunnen we onze inwoners wel een goede service bieden.”

De fusie in cijfers

MelleMerelbeke
Provincie

Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen

Regio

Regio Gent

Regio Gent

Oppervlakte (km²)15,3437
Inwoners (01/01/2023)11.96025.200
Coalitie
  • CD&V
  • N-VA
  • CD&V
  • Open Vld
  • Vooruit

Politiezone

5418 Regio Rhode & Schelde

5418 Regio Rhode & Schelde

Hulpverleningszone

Brandweerzone Centrum

Brandweerzone Centrum