Gedaan met laden. U bevindt zich op: Fusie van De Pinte en Nazareth: “Organische fusie heeft een veel breder draagvlak” Lopende fusietrajecten 2019-2024

Fusie van De Pinte en Nazareth: “Organische fusie heeft een veel breder draagvlak”

De Pinte en Nazareth hebben veel overeenkomsten en ongeveer evenveel inwoners. Het grootste verschil? In oppervlakte is Nazareth bijna dubbel zo groot. Daardoor is het karakter landelijker terwijl dat in De Pinte residentiëler is. Voor de meeste inwoners is de fusie een logische en organische stap waardoor de evenwichtige mix tussen woonkwaliteit, economie, handel, natuur en cultuur nog beter tot zijn recht komt. Tegelijk is de fusie een terugkeer naar wat ooit een gemeente was, want op 2 juni 1868 werd het gehucht De Pinte afgescheiden van Nazareth.

Fusiegedachte is stilaan gerijpt

Vincent Van Peteghem en Danny Claeys - burgemeesters van De Pinte en van Nazareth
Vincent Van Peteghem (links) - burgemeester van De Pinte en Danny Claeys (rechts) - burgemeester van Nazareth

Vincent Van Peteghem is titelvoerend burgemeester van De Pinte, minister van Financiën en vicepremier in de regering-De Croo: “Als je naar andere fusies kijkt, gaat het meestal over een groot aantal deelgemeenten die in een nieuw geheel moeten passen. Terwijl het in ons verhaal over 4 kernen gaat: De Pinte, Zevergem, Nazareth en Eke. Die hebben allemaal een soortgelijk karakter met groene troeven, een rijke culturele traditie, bloeiende ondernemingen en ruimte om goed te wonen. De fusie versterkt het geheel dus meer dan dat we elkaars tekorten moeten rechttrekken. Het zorgt ervoor dat we de inwoners de juiste service kunnen bieden, want in een grotere structuur beschikken we over meer middelen om bijvoorbeeld eenmandiensten uit te breiden, waardoor je meer continuïteit van de dienstverlening krijgt.”

Danny Claeys is burgemeester van Nazareth: “Ik spreek graag over een organische in plaats van een bestuurlijke fusie. Dat is ook het gevoel dat bij iedereen leeft. We hebben elkaar gevonden en iedereen werkt met wederzijds respect aan een breed gedragen verhaal. Hoe dat begon? Tijdens de coronaperiode sprak toenmalig Vlaams minister Bart Somers klare taal over de noodzaak van fusies. Toen ik het voorstel op onze gemeenteraad voorlegde, vond dat al snel vruchtbare grond. Bij een ronde van de buurgemeenten, klikte het snel met De Pinte. Ergens ook logisch want voor 1868 vormden we ook 1 geheel.”

Bewust pistes afgeblokt

Vincent Van Peteghem: “In grotere steden hoor je regelmatig spreken over donutfusies, waarbij kleinere gemeenten zich verenigen rond de stad en die zich ingesnoerd voelt. In onze zoektocht naar mogelijke partners keken we bewust niet naar Gent om te vermijden dat we als kleine gemeente meteen zouden opgaan in het grotere geheel. Dat had haaks gestaan op onze toekomstvisie want we streven net naar nabijheid tot de burger met respect voor gelijkwaardigheid en gelijkheid. We willen de menselijkheid niet omruilen voor een nummer in een anoniem systeem. En wat met Merelbeke? Tja, ook daar speelde de nabijheid een cruciale rol om die piste te sluiten. We delen wel de Schelde, maar er ligt geen enkele brug tussen onze gemeenten. Dus zouden de dorpsgenoten al moeten rondrijden om elkaar te treffen.”

Danny Claeys: “De afgelopen jaren groeide het takenpakket van gemeenten fors. Het is hoe langer hoe moeilijker om alles gedaan te krijgen, want je moet daarvoor ook de juiste mensen vinden. We kozen bewust voor een kleinschalige fusie. Met meer dan 23.000 inwoners maakt de fusiegemeente een voldoende grote sprong op de lijst van steden en gemeenten om in Brussel meer gehoor te krijgen. We weten uiteraard niet wat er mogelijk nog op ons afkomt in de toekomst. Misschien vormt een nieuwe fusie dan de oplossing. Wie weet, maar nu focussen we ons helemaal op de organische groei van dit verhaal. Wat er ook gebeurt, het zal altijd kleinschalig moeten blijven om trouw te blijven aan ons centrale idee van nabijheid.”

Als we de bestuurskracht in de praktijk willen versterken, zijn er specifieke beslissingen nodig. Dat zorgt soms voor een pittig debat.
Vincent Van Peteghem - burgemeester van De Pinte

Vincent Van Peteghem

Burgemeester van De Pinte

Tradities verenigen

Vincent Van Peteghem: “Als we de bestuurskracht in de praktijk willen versterken, zijn er specifieke beslissingen nodig. Dat zorgt soms voor een pittig debat waar we respectvol doorheen moeten nu de definitieve fusiebeslissing er is. Dat is een uitdaging want het ene moment ben je bezig over bijvoorbeeld een slimme stalplaats voor de grote tractor van de groendienst en meteen daarna over de optimalisatie van de verzekeringsportefeuille. Tijdens de gesprekken proberen we de 2 zienswijzen en tradities altijd te verenigen.”

Danny Claeys: “Van bij de start zetten we in op communicatie en gaven we de medewerkers en raadsleden een update over de stand van zaken. We merken dat de vragen nu concreter en frequenter opborrelen. Dat is normaal want medewerkers zijn benieuwd naar hun precieze werkplek en jobomschrijving vanaf 1 januari 2025. Naast de interne communicatie stapten we ook naar de inwoners en adviesraden. Wat me daarbij opviel? De relatief lage opkomst tijdens die informatiemomenten. Dat versterkt het idee dat de meeste inwoners matig met die fusie bezig zijn. Over de fusienaam hoefden we samen met de inwoners niet lang na te denken. Met de combinatie Nazareth-De Pinte bevestigen we ons evenwaardige partnerschap.”

Tijdens de definitieve beslissing in de gemeenteraden hoorden we geen tegenstem. Dat bewijst mooi dat er een breed draagvlak is voor onze organische fusie.
Danny Claeys - burgemeester van Nazareth

Danny Claeys

Burgemeester van Nazareth

De laatste rechte lijn

Vincent Van Peteghem: “Je merkt een nieuwe dynamiek onder de medewerkers. We zitten in de laatste rechte lijn door effectief samen te zitten en concrete beslissingen te nemen. Ik ben blij dat we al bij de principiële beslissing in een periode van lopende zaken gingen. Normaal volgt die pas na de definitieve beslissing. We bepaalden de rode werven waarover we diepgaand zouden overleggen om tot een efficiënte strategie te komen. Die werven bieden houvast aan de 2 administraties waardoor we samen in dezelfde richting evolueren. In de eerste helft van 2024 pakken we alle fusie-aspecten systematisch op.”

Danny Claeys: “Tijdens de definitieve beslissing in de gemeenteraden hoorden we geen tegenstem. Dat bewijst mooi dat er een breed draagvlak is voor onze organische fusie en dat merk je ook op andere momenten. In de kerstperiode nodigen we bijvoorbeeld alle medewerkers uit op een informeel moment om elkaar beter te leren kennen of om bezorgdheden te delen. Op zulke momenten hangt er minder of geen stress in de lucht en dat helpt om tot een nieuw geheel te komen. Dat is een fijne gedachte.”

De fusie in cijfers

De PinteNazareth
Provincie

Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen

Regio

Regio Gent

Regio Gent

Oppervlakte (km²)17,7835,43
Inwoners (01/01/2023)11.116 12.214
Coalitie
  • CD&V
  • N-VA
  • CD&V
  • Vooruit-Groen

Politiezone

5419 PZ Schelde-Leie

5419 PZ Schelde-Leie

Hulpverleningszone

Brandweerzone Centrum

Brandweerzone Centrum