Project: Open Ruimte Plan Brugge
De Stad Brugge wil een Open Ruimte Plan opstellen. Het plan helpt de lokale overheid om een veerkrachtig groenblauw kader te realiseren. Het vormt een kader voor de ecosysteemdiensten die essentieel zijn voor de ontwikkeling van natuurlijke stedelijke omgevingen. In haar ORP “Beleidsplan Ruimte Brugge” neemt de stad zich voor om tegen 2035 een groenblauw raamwerk uit te bouwen voor een kwaliteitsvolle stadsontwikkeling. Met een fijnmazig ecologisch, recreatief en productief ‘groenblauw netwerk’ integreert de stad ook de rijke diversiteit aan open landschappen.
Ingediend door Stad Brugge bij de focusgroep ‘Natuurversterkende stedenbouw’.
Klimaatadaptieve acties
Het groenblauwe raamwerk vervult drie functies:
Behoud van landbouw, natuur en bos binnen het Brugse grondgebied: open ruimte kan immers ‘levensnoodzakelijke diensten’ leveren zoals voedsel, grondstoffen, energie, proper water en zuivere lucht. Men noemt dit ook de ‘producerende ecosysteemdiensten’.
Een betere klimaatbestendigheid: Dankzij groene open ruimten in en rond de stad en ruimte voor water is de stad beter bestand tegen overstromingen, kan ze koeler blijven tijdens hittegolven en is ze beter voorbereid op droogteperiodes. Dit noemt men ook de ‘regulerende ecosysteemdiensten’.
Leefbaarheid en welzijn verhogen: groene omgevingen waar mensen kunnen wonen, werken, ontspannen en bewegen verbeteren de mentale en fysieke gezondheid van inwoners en maken de stad aantrekkelijker voor bezoekers en investeerders. Dit noemt men ook de ‘culturele ecosysteemdiensten’.
Het Open Ruimte Plan zal dienen als beleidsdocument en werkinstrument voor het stadsbestuur en de stadsdiensten. Het wordt geen kant-en-klaar plan dat het raamwerk als een eindtoestand vastlegt tot in de puntjes. Het moet troeven en noden in kaart brengen, mogelijkheden aangeven en keuzes maken waar nodig.
De drie functies van het raamwerk of de ‘ecosysteemdiensten’ bieden strategieën, principes en instrumenten om te realiseren op het terrein. Die kan de stad in vier verschillende rollen toepassen met een groenblauwe reflex
- als vergunningverlener
- als beheerder van openbaar domein
- als eigenaar beheerder van een divers stadspatrimonium
- als inspirator om draagvlak voor het raamwerk op te bouwen op privaat domein en om groenblauw aan te leggen privaat domein.
Het Open Ruimte Plan is niet alleen een ruimtelijk plan maar ook een geïntegreerd plan. Daarom wil stad Brugge het opmaken in gesprek en dialoog met wie die open ruimte beheert, gebruikt, cultiveert, beschermt, ontwerpt,…
Te overwinnen drempels
Deze zullen uit het studietraject blijken.
Projectinfo
- Indiener: Stad Brugge, bij de focusgroep ‘Natuurversterkende stedenbouw’
- Hoofdrolspelers: Stad Brugge, diverse stakeholders en partners
- Locatie: Brugge
- Uitvoeringsperiode: 2024 – 2026
Interesse in gelijkaardige projecten?
Zie de focusgroep ‘Natuurversterkende stedenbouw’.