Project: Dorpsbos Roosdaal
De gemeente Roosdaal kocht recent ongeveer 10ha gronden aan ter hoogte van de Tenzuivenestraat om een nieuw bos aan te planten. Het initiatief maakt deel uit van een ambitieus pilootproject dat de gelaagde betekenis van bossen bestudeert in een ecologische en dichtbebouwde context.
Ingediend door Maat-ontwerpers bij de focusgroep ‘Sponssteden’
Klimaatadaptieve acties
Het bos houdt water maximaal op en functioneert als een spons: het water infiltreert op de flanken van de Dendervallei en draagt zo bij aan de grotere uitdagingen van het Strategisch plan Ruimte voor Water.
Het ontwerp van dit sponsbos wordt geïntegreerd in een ruimer verhaal voor het dorp. De bosuitbreiding maakt deel uit van een grotere centrale open ruimte, omgeven door de historische dorpskern, lintbebouwing en verkavelingen. Deze centrale open ruimte fungeert als hefboom voor de verduurzaming van het dorp en de versterking van de leefomgeving. Het wordt een ademruimte waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.
Tegelijk speelt het bos een cruciale rol in het waterbeheer en de verdere ecologische ontwikkeling van de omgeving. Het bos aan de Tenzuivenestraat is immers ook een belangrijke schakel in de cascade die het water aflegt van bovenop de Ledeberg tot in de Dender.
Het initiatief bestaat uit meerdere concrete acties rond duurzamer waterbeheer:
- Ontwerp en realisatie van een (spons)bos
- Waterinfiltratie: het landschapsontwerp houdt water op om wateroverlast stroomafwaarts te beperken
- Ontharden waar mogelijk
- Onderzoek naar (natuurlijke) methodes voor waterzuivering en meervoudig ruimtegebruik van het bos. Op lange termijn zal een gescheiden riolering hier ook deel van uitmaken
Te overwinnen drempels
De implementatie van een zuiverend bos vraagt het nodige onderzoek naar een goed ontwerp en de technische uitwerking.
Om het bos duurzaam te beheren, moet je partnerschappen aangaan. Die zijn er op verschillende fronten. Enerzijds voor het beheer van de site. Anderzijds wil je synergieën creëren met tussen landbouwactiviteiten en natuurbeheer voor een wederzijds voordeel. Tot slot is het nodig om omliggende grondeigenaren te betrekken om het project te versterken en te integreren in de bredere omgeving.
De aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel vraagt voldoende financiële middelen.
Projectinfo
- Indiener: Maat-ontwerpers, bij de focusgroep ‘Sponssteden’
- Hoofdrolspelers: Maat-ontwerpers, Gemeente Roosdaal, Departement Omgeving, Aquafin en Provincie Vlaams-Brabant
- Locatie: Centrum Roosdaal
- Uitvoeringsperiode: mei 2024 – juni 2025
Interesse in gelijkaardige projecten?
Zie de focusgroep ‘Sponssteden’!